17 Ιουλ 2011

Τέλος στην ομηρεία των εποχικών


Στο καθεστώς της πενταετούς υπηρεσίας εντάσσονται πλέον οι εποχικοί δασοπυροσβέστες, οι οποίοι στελέχωναν τα τελευταία χρόνια το Πυροσβεστικό Σώμα.Χθες υπογράφηκε η σχετική απόφαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, η οποία δίνει τέλος...
 
στην επαγγελματική ομηρεία 3.400 ατόμων που εργάζονταν με καθεστώς οκτάμηνων συμβάσεων. Μετά τη λήξη της πενταετίας, οι δασοπυροσβέστες, που έχουν τα προσόντα, θα μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, έχοντας ως "προίκα" τα μόρια από τη θητεία τους αυτή. Φέτος στους 3.400 υπάρχοντες εποχικούς πυροσβέστες αναμένεται να προστεθούν άλλοι 600, οι οποίοι θα προσληφθούν και αυτοί με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και θα χρησιμοποιηθούν στη δασοπυρόσβεση.

Η δημοσίευση με τη σχετική προκήρυξη και τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού θα αναρτηθεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας.

Η αλλαγή του καθεστώτος εργασίας αποτελούσε πάγιο αίτημα των εποχικών δασοπυροσβεστών και, όπως ανέφεραν χθες, νιώθουν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη. Οπως τονίζουν, παύει πλέον η "αιχμαλωσία" του προηγούμενου καθεστώτος, αφού προσλαμβάνονται με σχέση δημοσίου δικαίου για πέντε χρόνια και μοριοδοτούνται για τους διαγωνισμούς. Οι βασικές προϋποθέσεις για την πρόσληψη με το νέο καθεστώς είναι οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο γυμνασίου και να μην έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους.

Ειδικότερα, ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης μπορούν να προσληφθούν όσοι δεν έχουν ξεπεράσει τα 45 έτη, κατέχουν απολυτήριο τίτλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και υπηρέτησαν ως:

    εποχικοί κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010
    εποχικοί σε μία από τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και επιπλέον σε πέντε αντιπυρικές περιόδους κατά τα έτη 2000 έως και 2007
    εποχικό εργατοτεχνικό προσωπικό που προσελήφθη για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας, με όριο ηλικίας το 49ο έτος.

Τα κριτήρια θα είναι ο βαθμός του τίτλου σπουδών, η κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας, η επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Γ' κατηγορίας και άνω, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, ο χρόνος προϋπηρεσίας εποχικού πυροσβέστη ή εποχικού εργατοτεχνικού προσωπικού κ.ά. Με τη λήξη της πενταετίας η ανανέωση της θητείας θα γίνεται έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων, η οποία υποβάλλεται τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας και με την προϋπόθεση οι υποψήφιοι να κριθούν ικανοί από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο.