7 Ιουλ 2011

Αλ. Τσίπρας: Συστάσεις για αγανάκτηση με... προσοχή


Αγανάκτηση με... προσοχή συνιστά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος προειδοποιεί πλέον ότι οι αποδοκιμασίες μπορεί να αξιοποιηθούν από τους βουλευτές που ψήφισαν το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο για να μετατραπούν..
 «από θύτες του ελληνικού λαού σε θύματα».

Διαφοροποιημένη από τις συνήθεις των τελευταίων ημερών. η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, η οποία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βερολίνο, όπου μετείχε σε εκδήλωση των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, που έχει διοργανώσει το Γερμανικό κόμμα Die Linke στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Η Κουμουνδούρου δεν αποδέχεται τα περί στροφής, αλλά μιλά για "ζουμ" σε διαφορετικό σημείο: στον κίνδυνο αξιοποίησης συκοφαντικών επιθέσεων «κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του λαϊκού κινήματος» με επίκεντρο τις εκδηλώσεις αγανάκτησης και τις αποδοκιμασίες.
Ο κ. Τσίπρας, από το Βερολίνο, δεν παρέλειψε να επισημάνει - αντιθέτως ήταν η πρώτη φράση στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών - ότι «η κοινωνική αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη». ΄Ομως, καταγράφεται εμφανώς η προσπάθειά του να προειδοποιήσει, όπως σημείωνε στέλεχος της Κουμουνδούρου, για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, αλλά και να αντιμετωπίσει «το πολιτικό τόξο της κριτικής κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του» απέναντι στα φαινόμενα αποδοκιμασιών κατά βουλευτών.

Ο κλοιός της πολιτικής κριτικής σφίγγει. Ήρθαν και οι δηλώσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη, που, απευθυνόμενη σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ουσιαστικά έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε απερίφραστη καταδίκη των προπηλακισμών και των αντισυγκεντρώσεων «χωρίς συμψηφισμούς, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ψηφοθηρικές σκοπιμότητες». Η δυσφορία για την στάση Κουβέλη εκφραζόταν έντονα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμαιναν ότι έγινε την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, έλεγε ότι τα φαινόμενα βίας, είτε οργανωμένα, είτε αυθόρμητα, δεν είναι ανεκτά από την πολιτεία, προανήγγελλε την λήψη μέτρων και κατηγορούσε για υποκινητές των επιθέσεων κατά βουλευτών «ακραίες πολιτικές ομάδες» και «ορισμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης».

Όμως, την ίδια ώρα, στο επιτελείο του ΣΥΝ συζητούσαν αρνητικά για το σχόλιο του ΚΚΕ που χαρακτήριζε «γελοίες» τις συγκρούσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι, αξιοποιώντας τις προβοκάτσιες και τις γελοίες «συγκρούσεις» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να καταστείλουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα», είχε δηλώσει σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού το ΚΚΕ.

Έχοντας όλα τα δεδομένα των τελευταίων εξελίξεων, η Κουμουνδούρου επέλεξε να σχολιάσει με πιο χαμηλούς τόνους και "πιο πολιτικά" την ομιλία του κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί τη θεωρία των υποκινητών, «κινούμενος στην επικίνδυνη και αντιδημοκρατική λογική της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων» εκ παραλλήλου με την στοχοποίηση πολιτικών χώρων. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΝ για τις «αδιέξοδες εκδηλώσεις βίας», λέγοντας ότι δεν τις υιοθετεί και είναι έξω από τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Αριστεράς.

Λίγο αργότερα και ο κ. Τσίπρας από το Βερολίνο επιχείρησε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ για τις επιθέσεις κατά βουλευτών, αλλά να αναδείξει την κοινωνική δυσαρέσκεια, εστιάζοντας όμως στον κίνδυνο οι αποδοκιμασίες να ευνοήσουν τους αποδοκιμαζόμενους. Όπως επεσήμανε, «οι έλληνες πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί. Να μην εκτονώσουν την αγανάκτησή τους, μετατρέποντας τους θύτες σε θύματα. Διότι, οι βουλευτές που ψήφισαν το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και πολλοί απ' αυτούς λέγοντας μάλιστα ότι δέχτηκαν απειλές - άραγε από ποιόν; - και ότι το έκαναν πέρα από τη συνείδησή τους και σήμερα αποδοκιμάζονται, είναι αυτοί που μετατρέπονται από θύτες του ελληνικού λαού σε θύματα, αξιοποιώντας αυτές τις αποδοκιμασίες».

Αντιπρότεινε ως καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους βουλευτές «αυτή που θα τους δοθεί στις ερχόμενες εκλογές, που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να αργήσουν. Και θα είναι μια απάντηση μεταφορικού μαυρίσματος στην κάλπη».


το βημα on line