16 Ιουν 2011

Σμάγκι: «Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να είναι μια φυσιολογική χώρα...»


Ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την διάρκεια οικονομικού φόρουμ στο Βατικανό, έκανε αναφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας:
«Η Ελλάδα προχώρησε,ήδη, στην μεταρρύθμιση των συντάξεων, αλλά... της απομένουν ακόμη πολλές άλλες, οι οποίες είναι οπωσδήποτε δύσκολες», τόνισε ο ιταλός οικονομολόγος, ο οποίος πρόσθεσε, όμως ότι: «η εναλλακτική, η χρεοκοπία, θα ήταν σίγουρα χειρότερη, καταστροφική, ιδίως για την συγκεκριμένη περίπτωση, μιας ανεπτυγμένης χώρας».

«Οι αποταμιεύσεις πολλών πολιτών, σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξαφανίζονταν και το χρηματοοικονομικό σύστημα θα κατέρρεε. Σε τελική ανάλυση, είναι μια επιλογή της Ελλάδας, που δεν είναι μια φτωχή χώρα αλλά μια ανεπτυγμένη οικονομία και πρέπει να κάνει τις σωστές επιλογές για να υπερασπισθεί τους φτωχούς».

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την παρέμβασή του στην συνάντηση του Βατικανού « Ηθική για τον κόσμο των μπίζνες», θέλησε επίσης να υπογραμμίσει:
«Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να είναι μια φυσιολογική χώρα. Για το λόγο αυτό, περιμένουμε την ψήφο του κοινοβουλίου της Αθήνας.
Πρέπει να πω ότι είναι κρίμα που η αντιπολίτευση κάνει αυτό το περίοδο παιχνίδι, σε ότι αφορά το εν λόγω σημείο, διότι στην Πορτογαλία και σε ένα κάποιο βαθμό και στην Ιρλανδία, τηρείται μια κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Αν η Ελλάδα δεχθεί, πιστεύω ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καλό να βοηθήσει την Ελλάδα».
Σύμφωνα, πάντως, με τον Μπίνι Σμάγκι, η χώρα μας, «κατά βάση, παραμένει αξιόχρεη, αλλά χρειάζεται κοινές αποφάσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για να ξεπεράσει την παρούσα δύσκολη φάση».

ΠΗΓΗ: skai.gr