16 Ιουν 2011

Ολι Ρεν: Λυπηρή η αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας


Αισιόδοξος ότι η προσεχής σύνοδος του Eurogroup την Κυριακή 19 Ιουνίου θα δώσει και επισήμως το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εμφανίστηκε με σημερινή του ανακοίνωση ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν....


Στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι «η εκκρεμής έκθεση» της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θα ολοκληρωθεί (και θα δοθεί στη δημοσιότητα) την ίδια μέρα.

Ωστόσο ο φινλανδός επίτροπος επισημαίνει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για τη μορφή που θα λάβει η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα συζητηθεί μεν αλλά δεν θα αποφασιστεί στην προσεχή σύνοδο. Η συμμετοχή των ιδιωτών σε πιθανή ανταλλαγή ή επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων θα οριστικοποιηθεί στη σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης στις 11 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά, σημειώνει ο επίτροπος, ότι η όποια λύση θα εφαρμοστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Όμως με δεδομένη την ευόδωση των διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο «θα έχουμε αποφύγει την χρεοκοπία της Ελλάδας» σημειώνει ο Ολι Ρεν.

Προσθέτει ακόμα ότι η Ευρώπη «προσδοκά από το ελληνικό κοινοβούλιο να υποστηρίξει το (μεσοπρόθεσμο) μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί».

«Είναι λυπηρό ότι οι προσπάθειες οικοδόμησης εθνικής ενότητας απέτυχαν χθες το βράδυ, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία που συνιστά καταστροφή για τη χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση του φινλανδού επιτρόπου.

Επίσης στέλεχος της Κομισιόν δήλωσε στην ηλεκτρονικής σελίδα του Βήματος ότι «φαίνεται ότι θα πληρωθεί η πέμπτη δόση του δανείου»


το Βήμα on line