14 Μαΐ 2011

Το τόξο του ήλιου. Του Γιάννη Τριάντη


Το Μνημόνιο απέτυχε επειδή δεν εφαρμόστηκε, λένε οι εναπομείναντες υπερασπιστές του. 
Αυτό που παραγνωρίζουν είναι μια ενοχλητικά σωστή διαπίστωση περί αντιθέτου, την οποία προβάλλουν πια οι περισσότερες εφημερίδες του κόσμου και επικυρώνει η εφιαλτική πραγματικότητα:


«Δεν γιατρεύεις τον άρρωστο προκαλώντας αιμορραγία», έγραψε προσφάτως η γαλλική (συντηρητική) «Φιγκαρό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ισπανική (προοδευτική) «Ελ Παΐς»: «Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει βαριά σφάλματα στη διαμόρφωση των σχεδίων διάσωσης χωρών με προβλήματα χρηματοοικονομικής επάρκειας. 
Οι απαιτήσεις δημοσιονομικής προσαρμογής και το κόστος των δανείων που λαμβάνουν αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις πληγείσες οικονομίες. Για τον λόγο αυτόν είναι αναγκαίο η Ε.Ε. να μεταρρυθμίσει τα συστήματα διάσωσης, ώστε να διασώζουν την οικονομία της πληγείσης χώρας αντί να τη βουλιάζουν»...

Τα υπόλοιπα τα είπε σταράτα η κυρία Βάσω Παπανδρέου, προχθές, μπροστά στην Τρόικα. Για τη συρρίκνωση της οικονομίας, την ανεργία και το αδιέξοδο που δημιουργεί το Μνημόνιο.
Οσο για το δάνειο που πήρε η Ελλάδα: «Δεν μας τα χαρίσατε», υπενθύμισε η κυρία Παπανδρέου. Τα πήραμε σχεδόν με τοκογλυφικό επιτόκιο (...Η διαχειριστική σφήνα Σαμαρά έβαλε δύσκολα στην κυβέρνηση αλλά και στους προθύμους του Μνημονίου -ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη. Ενώ συμπλέει ιδεολογικώς σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι οι νεοφιλελεύθερου προσήμου επιλογές για αποκρατικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, διαφορίζεται σ' ένα μείζον ζήτημα: πετάει στο καλάθι τη δημοσιονομική πτυχή του Μνημονίου και ζητεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων του... Το αστείο, αλλά αρκούντως ενδεικτικό για τον προσανατολισμό της κυρίας Μπακογιάννη, είναι ότι χλεύασε τη δέσμευση Σαμαρά για μη ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου ΟΠΑΠ. Χωριό που φαίνεται...)

*** CUT: Δεν εκπλήσσεται η στήλη για τη στάση του κ. Σημίτη στο θέμα της Siemens και της διαφθοράς.
Ο Καστανίδης έβαλε, με αποδείξεις, στη θέση του τον ολίγιστο και μοιραίο αυτόν πολιτικό. Ο οποίος έχει εισέτι το θράσος να ισχυρίζεται αυτάρεσκα ότι η δική του επταετία απογείωσε την οικονομία! Και δεν αισχύνεται να επικαλείται τους ρυθμούς ανάπτυξης (οφείλονταν κυρίως στα μεγάλα έργα για τους Ολυμπιακούς), την εισδοχή στην ΟΝΕ (από τότε άρχισε η κατηφόρα, επειδή ούτε ικανή παραγωγική βάση υπήρχε, ούτε αναχαιτίστηκε η τρομερή ακρίβεια που έφερε το ευρώ) και την αστραφτερή όψη της Ελλάδος το 2004.
Ποιος το λέει; Ο άνθρωπος που δεν κατάλαβε τίποτε από τους Ολυμπιακούς και γι' αυτό δεν τους ήθελε! Ετσι, αφ' ενός καθυστέρησε τα έργα, με αποτέλεσμα να τα πληρώσουμε χρυσά, και αφ' ετέρου έκανε το ένα χιλιοστό, από αυτά που προσέφερε η δυνατότης των Ολυμπιακών
*** Βροχούλες και συννεφιές, βέλη με φθινοπωρινές αιχμές. Ανίσχυρα μπροστά στο τόξο του ήλιου...


ΠΗΓΗ: enet.gr