14 Μαΐ 2011

Το «παιδί κατά παραγγελία» έσωσε τη ζωή του αδελφού του!


Η γέννησή του είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση. 

Ο Τζέιµι Ουίτακερ γεννήθηκε µε επιλεκτική τεχνητή γονιµοποίηση, για να παράσχει συµβατά βλαστοκύτταρα, που θα µπορούσαν να θεραπεύσουν τη σπάνια γενετική ασθένεια του αδελφού... του, του Τσάρλι.

Ο Τζέιµι είναι δηλαδή ένα «παιδί κατά παραγγελία» και πολλοί πιστεύουν ότι είναι ανήθικο να επιλέγεται ποιο έµβρυο θα επιζήσει για το χατίρι ενός άλλου παιδιού.
Μόνο που έσωσε πράγµατι τον αδελφό του, ο οποίος είναι σήµερα θεραπευµένος από τη συγγενή ερυθροβλαστοπενία, από την οποία έπασχε…

Οι γονείς των παιδιών, ο Τζέισον και η Μισέλ, ανακοίνωσαν το Σάββατο πως ο Τσάρλι µπορεί πλέον να ζήσει µια φυσιολογική και υγιή ζωή. Ηλικίας σήµερα 12 ετών, σώθηκε από τα βλαστοκύτταρα που µεταµοσχεύτηκαν στον οργανισµό του από τον οµφάλιο λώρο του αδελφού του, του Τζέιµι, ο οποίος γεννήθηκε µε τεχνητή γονιµοποίηση ειδικά για να προσφέρει έναν συµβατό ιστό.

Καθώς η επιλογή γενετικού αποτυπώµατος σε έµβρυο ήταν απαγορευµένη στη Βρετανία, οι Ουίτακερ αναγκάσθηκαν να καταφύγουν στις ΗΠΑ για να υποβληθούν στη διαδικασία. «Μερικοί χρησιµοποιούν τον όρο “µωρό κατά παραγγελία” ή “µωρό για δωρεά οργάνων” όταν µιλούν για τον Τζέιµι, για να φαίνεται σαν να γεννήθηκε για ανταλλακτικά, όµως αυτό είναι εντελώς λάθος», είπε η 38χρονη µητέρα στους «Σάντεϊ Τάιµς» του Λονδίνου.
«Εµένα µου αρέσει ο όρος “αδελφός σωτήρας” επειδή αυτό ακριβώς είναι.
Ο Τσάρλι είναι τώρα υγιής, ξέρει πως τον έσωσε ο µικρότερος αδελφός του και εκείνος το ξέρει επίσης, και αυτό είναι υπέροχο. Είµαι πολύ υπερήφανη και για τους δύο, και δεν θα δίσταζα να ξανακάνω το ίδιο από την αρχή».

Ο Τσάρλι γεννήθηκε µε συγγενή ερυθροβλαστοπενία (σύνδροµο Diamond Blackfan), µια πάθηση που εµπόδιζε το σώµα του να δηµιουργήσει ερυθρά αιµοσφαίρια. Χρειαζόταν µεταγγίσεις κάθε δύο εβδοµάδες και περνούσε µέρες στο νοσοκοµείο. Επρεπε επίσης να κάνει καθηµερινά οδυνηρές ενέσεις για να παραµένει υγιές το αίµα του.
Οι γιατροί είπαν στους γονείς του πως η µοναδική θεραπεία ήταν µεταµόσχευση βλαστοκυττάρων. Οµως, ούτε οι ίδιοι ούτε η κόρη τους, η Εµιλι, ηλικίας σήµερα 9 ετών, ήταν συµβατοί µε τον Τσάρλι· και παρ’ όλο που προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον της βρετανικής Αρχής Ανθρώπινης Γονιµοποίησης και Εµβρυολογίας, δεν πήραν την άδεια για να κάνουν ένα µωρό «κατά παραγγελία» ώστε να είναι συµβατό (η εν λόγω Αρχή χαλάρωσε την απαγόρευσή της το 2004, έναν χρόνο µετά τη γέννηση του Τζέιµι, όµως το θέµα παραµένει αντικείµενο έντονης συζήτησης περί δεοντολογίας).

Οι Ουίτακερ πήγαν στις ΗΠΑ, όπου η διαδικασία είναι νόµιµη, υποβλήθηκαν σε τεχνητή γονιµοποίηση και επέλεξαν ένα έµβρυο µε το σωστό γενετικό αποτύπωµα. Ο Τζέιµι, ο οποίος γεννήθηκε το 2003, δεν έπασχε από τη νόσο, παρ’ όλο που είχε µία πιθανότητα στις 50 να πάσχει κι αυτός και οι γιατροί προχώρησαν στη µεταµόσχευση. Από τότε ο Τσάρλι παρακολουθείται διαρκώς από γιατρούς και η βιοψία που έγινε στον µυελό των οστών του έδειξε, πως δεν υπάρχουν πια ίχνη συγγενούς ερυθροβλαστοπενίας.

«Ηµασταν ειλικρινείς και µε τα δύο αγόρια µας», είπε η Ουίτακερ στους «Σάντεϊ Τάιµς». «Ο Τζέιµι ξέρει γιατί γεννήθηκε, όµως ξέρει επίσης ότι θα τον αγαπούσαµε εξίσου είτε ήταν αδελφός σωτήρας είτε όχι. Κατά κάποιο τρόπο αντιπροσωπεύει ένα θαύµα και έχει κάνει κάτι σπουδαίο. Τα αγόρια µας θα έχουν για όλη τη ζωή τους έναν ιδιαίτερο δεσµό εξαιτίας αυτού που έκανε».

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  
ΠΗΓΗ: τα νεα on-line