9 Μαΐ 2011

Στην Αθήνα συζητάμε, στις Βρυξέλλες αποφάσισαν

Στην Ελλάδα πρέπει να περάσουν από υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση, αλλά στις Βρυξέλλες οι αποφάσεις ανακοινώνονται ως... δεδομένες.

Ο λόγος για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «ελληνικό πρόγραμμα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων 2011- 2014» που κατατέθηκε στο τέλος Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Στις 89 σελίδες του, το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών και αξιολογείται από τις κοινοτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο των κανόνων επιτήρησης της χώρας, δεσμεύεται για μείωση ποσοστού σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΠΑ αλλά και για την εύρεση των 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Δεσμεύεται επίσης για πλήρες πωλητήριο ακινήτων (παρά την πρωθυπουργική δέσμευση για διατήρηση της κυριότητας του εδάφους) και κάνει ειδική αναφορά στο Ελληνικό, όπου προωθείται η «πώληση εμπράγματων δικαιωμάτων»

Αναφέρεται σε χειρότερη του 1 προς 5 αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο από το 2012, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στις βασικές συντάξεις στο μέλλον και υπόσχεται σχέδιο αναδιάρθρωσης αλλά και λουκέτου σε μη βιώσιμες ΔΕΚΟ και φορείς. Δίνει προβλέψεις έως το 2015 για «χαμηλές πτήσεις» ανάπτυξης και μεγάλη ανεργία. Παραμένει ο στόχος για έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος (17 δισ. ευρώ) και για 1% έλλειμμα το 2015. Εκτιμάται παράλληλα ότι τα επόμενα χρόνια θα περικοπούν κατά 10% του ΑΕΠ οι δαπάνες και θα αυξηθούν οι φόροι μόνο κατά 5,2% του ΑΕΠ.  
Αναλυτικά:

* Δημοσιονομική εξυγίανση: Για τη διασφάλιση της μείωσης του ελλείμματος το κείμενο προαναγγέλλει έναν «πράσινο φόρο» για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, την πλήρη εφαρμογή φέτος του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Από το 2012 αναφέρει ότι «θα υπάρξουν πρόσθετα σχέδια για τη μείωση των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα πλέον του κανόνα 1 προς 5».

* Συντάξεις: Αναφέρει ότι, αν οι προβλέψεις από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις υπερβαίνει το όριο του 2,5% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2060, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπονται από το νόμο 3863/2010 (πρόκειται για τις κύριες συντάξεις).

Επαναφέρει επίσης τη δέσμευση για αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών ώστε η κάλυψη «να μην ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού», παρά τη νέα μελέτη που τώρα ξεκινά (θεωρητικά εξ αρχής) και δεσμεύεται ότι «ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου σε όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους».

Για τις επικουρικές συντάξεις που ξεκινούν από το 2012, προωθεί τον υπολογισμό των παροχών βάσει του νέου, πλασματικά καθορισμένου, συστήματος εισφορών. Θα παγώσει ονομαστικά τις επικουρικές συντάξεις και θα μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα.

* Μισθολόγιο Δημοσίου: Η ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής όλων των εργαζομένων αναβάλλεται για τα τέλη Νοεμβρίου 2011, ενώ έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί.  
Θα προηγηθεί το νέο μισθολόγιο και πρόγραμμα μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων έως το 2014 που «έχει ετοιμαστεί» ήδη, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί.

* ΔΕΚΟ: Σύντομα θα δημοσιευθεί «ένα σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων οργανισμών» το οποίο θα οδηγήσει «στο κλείσιμο των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση των εκτός προϋπολογισμού κονδυλίων».

* Αποκρατικοποιήσεις: Παρουσιάζεται «ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» με στόχο 50 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2011 -2015. Στα τυχερά παιχνίδια προωθείται το άνοιγμα του e-gaming σε φορείς της αγοράς καθώς και η ιδιωτικοποίηση κρατικών παιχνιδιών. Επίσης δεσμεύεται ότι έως το τέλος του Ιουνίου θα έχουν οριστεί οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης.

* Ακίνητα: Στο Ελληνικό αναφέρεται η «πώληση εμπράγματων δικαιωμάτων ανάπτυξης ακινήτων στην πρώην περιοχή του αεροδρομίου». Για την αξιοποίηση ακινήτων προβλέπει μεταξύ άλλων την «πλήρη πώληση, την πώληση και επαναμίσθωση, τις μακροχρόνιες μισθώσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης».

* Τράπεζες: Δεσμεύεται για αναδιάρθρωση σε ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα και σημαντική μείωση των συμμετοχών του κράτους.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ kaddim@enet.gr


ΠΗΓΗ: enet.gr