9 Μαΐ 2011

«Πρώτα οι δύσκολες αποφάσεις, μετά οι διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους» διαμηνύει η τρόικα στην κυβέρνηση


Λύση - «πακέτο» που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα, που εφέτος πρέπει να πέσει στα 17 δισ. ευρώ, αλλά και αυτό της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, το οποίο θα εξακολουθεί να αυξάνεται ως και το 2015 λόγω του τεράστιου βάρους... των τόκων, αναζητεί η κυβέρνηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσουν» τα μέτρα της επόμενης τετραετίας, τα οποία χαρακτηρίζονται «δρακόντεια», καθώς αφορούν κατά βάση περικοπές των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων, γενικευμένες περικοπές στις κοινωνικές παροχές αλλά και αύξηση των εσόδων, κυρίως μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της κατάργησης όλων των φοροαπαλλαγών που δεν αντέχει πλέον το ελληνικό κράτος.
Για εφέτος, παρά τις γκρίνιες των υπουργών, τα πράγματα φαίνονται πιο απλά καθώς, όπως αποκαλύπτεται στο τελευταίο report (με ημερομηνία 28 Απριλίου) προς την τρόικα, τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ ανέρχονται μόλις σε 1,49 δισ. ευρώ.

Για να επιτύχει όμως η χώρα να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και να περισσεύουν έτσι πόροι για την πληρωμή μέρους έστω των τόκων, απαιτείται συνεχής και επίπονη προσπάθεια τουλάχιστον ως και το 2015, με μέτρα τα οποία ποσοστικά ξεπερνούν ακόμη και την πρώτη δέσμη που εφαρμόστηκε πέρυσι με το μνημόνιο.

Οπως εξηγεί κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου μιλώντας προς «Το Βήμα», «η λήψη των νέων μέτρων και η θεσμοθέτησή τους είναι προϋπόθεση για να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η όποια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων σε βάθος χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούμαστε ακόμη και με “πάγωμα” της καταβολής των επόμενων δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ».

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο επικαιροποιήθηκε την Πέμπτη μετά το Πάσχα, για εφέτος ο στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στα 17 δισ. ευρώ. Η προσαρμογή σε σχέση με το 2010, όταν το έλλειμμα έκλεισε στα 24,1 δισ. ευρώ ή στο 10,5% του ΑΕΠ, ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ, αλλά εξαιτίας της ύφεσης γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτό φάνηκε και στις διαπραγματεύσεις όπου όλα τα υπουργεία ζητούσαν υπέρβαση των ορίων δαπανών που τους έχουν τεθεί, αντι να προχωρούν σε περικοπές.

Ομως τα δύσκολα έρχονται από το 2012, χρονιά κατά την οποία πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα στα 14,9 δισ. ευρώ ή στο 6,5% του ΑΕΠ. Γι΄ αυτό στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο από το μέγεθος της προσαρμογής.

Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στους στόχους του 2013, όπου απαιτούνται μέτρα 8,2 δισ. ευρώ για να υποχωρήσει το έλλειμμα στο 4,8% του ΑΕΠ, ενώ η χρονιά εξόδου από την κρίση τοποθετείται στο 2014, όταν για πρώτη φορά το έλλειμμα μειώνεται στα 6,3 δισ. ευρώ ή στο 2,6% του ΑΕΠ.

Το σκληρό αυτό σενάριο αποκαλύπτει ότι, αν η διάρθρωση του χρέους παραμείνει όπως έχει προβλεφθεί σήμερα (μετά και την απόφαση της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών για επιμήκυνση σε βάθος 3-7 ετών), η τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλεται απορροφάται από τους τόκους που προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σε 22,1 δισ. ευρώ το 2015!

Εφόσον η κυβέρνηση κατορθώσει αυτή την περίοδο να αντλήσει έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τότε το χρέος θα μειωθεί ισόποσα, αλλά και το βάρος των τόκων θα μειωθεί ετησίως κατά 3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line