7 Απρ 2011

Oι ενοικιαστές φεύγουν νύχτα


Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των απλήρωτων ενοικίων επαγγελματικών χώρων . Φέσια μηνών και προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Εμπορικοί δρόμοι γεμάτοι λουκέτα. Ενοικιαστές σπιτιών εξαφανίζονται αφήνοντας.. χρέη και στα κοινόχρηστα.
 
Τα σημάδια της κρίσης είναι πλέον εμφανή στην καθημερινότητα, με εκατοντάδες πολίτες να μην καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους.


Στην αγορά ακινήτων τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς πολλαπλασιάζονται ο κακοπληρωτές που φεύγουν νύχτα.
Διαστάσεις μάστιγας φαίνεται ότι λαμβάνει τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο των κακοπληρωτών ενοικιαστών επαγγελματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, με δεκάδες ιδιοκτήτες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για οφειλές μηνών ή και άνω του ενός έτους.



Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος (ΕΝΙΑΘ), Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε ότι το φαινόμενο παίρνει διαρκώς αυξανόμενες διαστάσεις και η ελάχιστη οφειλή στα επαγγελματικά ακίνητα είναι για μισθώματα έξι μηνών, ενώ υπάρχουν ιδιοκτήτες, που δεν έχουν λάβει τα οφειλόμενα ενοίκια επί έναν χρόνο και πάνω.


"Αρχικά, οι ιδιοκτήτες πάγωσαν τα ενοίκια, λόγω της κρίσης. Σε δεύτερη φάση αναγκάστηκαν να μειώσουν το ήδη παγωμένο μίσθωμα. Και μετά, φτάσαμε στο σημείο που ο ενοικιαστής δεν τούς πλήρωνε καθόλου, με το επιχείρημα ότι "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Πολλοί ενοικιαστές σηκώθηκαν και έφυγαν νύχτα και οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν να κυνηγάνε έναν Φαντομά. Οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονται διαρκώς", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊδούτης.
Μάλιστα παραπέμπει  στα δεκάδες εμπορικά καταστήματα κατά μήκος των εμπορικών οδών, που έχουν αναρτήσει ενοικιαστήρια, αλλά παραμένουν επί μήνες ανοίκιαστα.


Κακοπληρωτές, που εκτός από τα οφειλόμενα ενοίκια αφήνουν πίσω τους και απλήρωτους λογαριασμούς κοινωφελών οργανισμών και κοινόχρηστα, υπάρχουν και στις κατοικίες, αν και εκεί το φαινόμενο έχει μικρότερες διαστάσεις.
Στην κατοικία, τα οφειλόμενα ενοίκια δεν υπερβαίνουν συνήθως τους τρεις ή τέσσερις μήνες, καθώς οι πολίτες κάνουν ό,τι μπορούν για να "κόψουν" από αλλού, προκειμένου να διατηρήσουν τη στέγη τους.


Βουλιάζει η οικοδομή


Στο μεταξύ, ανεκτέλεστη παραμένει μία στις δύο οικοδομικές άδειες, που έχουν εκδοθεί πανελλαδικά, όπως επανέλαβε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, σύμφωνα με τον οποίο σημειώνεται πολύ μεγάλη πτώση τόσο στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όσο και στον οικοδομικό τομέα.


"Παρατηρείται το μοναδικό στα ελληνικά χρονικά φαινόμενο, ενώ παλιά η πραγματική δόμηση ήταν διπλάσια από την αδειοδοτούμενη, δηλαδή κάποιος έπαιρνε, π.χ., άδεια για 1.000 μέτρα και έχτιζε παρανόμως άλλα τόσα, σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα να έχει παγώσει εντελώς", σημειώνει.


Την ίδια στιγμή, στις ελάχιστες δικαιοπραξίες που διεκπεραιώνονται, οι τιμές των αγοραπωλησιών ακινήτων είναι πλέον μειωμένες κατά περίπου 10%.


Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα, που υιοθετήθηκαν το 2010 για τα ακίνητα, με κυριότερο τον ουσιαστικό δεκαπλασιασμό των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), κληρνομιάς και γονικής παροχής, ήταν εξοντωτικά.


Με τα μέτρα αυτά, αλλά και με τις νέες ρυθμίσεις, που προβλέπουν ακόμη και ποινές κάθειρξης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν οφειλές π.χ., από ΦΑΠ, η κατοχή ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας οδηγείται σε πλήρη "ποινικοποίηση", τονίζει ο κ. Παραδιάς.


Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι πρέπει τα φορολογικά βάρη στην ιδιοκτησία ακινήτων να μειωθούν σε ρεαλιστικό επίπεδο.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητά, μεταξύ άλλων, να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη ομηρεία τουλάχιστον 70.000 επαγγελματιών από όλη τη χώρα και να ισχύσει για αυτούς, σε σχέση με τη φορολογική περαίωση, ό,τι και για όλους τους φορολογούμενους, με τους ίδιους όρους.



Ζητά επίσης να απλοποιηθεί το σύστημα του ενεργειακού πιστοποιητικού, που χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητα χρονοβόρο, υπεργραφειοκρατικό και ανασταλτικό για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου, καθώς για την έκδοση ενός και μόνο πιστοποιητικού εφαρμόζεται λογισμικό, που απαιτεί έως και 17 διαφορετικά δικαιολογητικά.


news247.gr