4 Απρ 2011

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα


Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Αθήνα με τον απεσταλμένο του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάτι Ομπέιντι."Το σημαντικό είναι.. ότι ξεκινάει μια προσπάθεια και ότι όλοι- η διεθνής κοινότητα και το καθεστώς στη Λιβύη - έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αναζητήσουμε πολιτική, διπλωματική λύση", επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Flash ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Λίβυο απεσταλμένο, την οποία χαρακτήρισε ειλικρινή.
Εμείς στην Ελλάδα, πρόσθεσε, κάνουμε την απαίρητητη δουλειά, καταγράφουμε τις σκέψεις και προτάσεις μας, τις οποίες θα μοιραστούμε με τους εταίρους μας, προκειμένου να προχωρήσουμε.

Παράλληλα, επεσήμανε, τις δυσκολίες που υπάρχουν για την εξεύρεση μεταβατικής λύσης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Λιβύης, ως φυλετικά δομημένης χώρας.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Κυριακής, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είχε δηλώσει μετά το πέρας της συνάντησης:

"Εμείς τονίσαμε, επαναλάβαμε το καθαρό μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας: Πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση πυρός, να τελειώσει, να σταματήσει η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης. Από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, για την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει σ' αυτή την προσπάθεια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες. Είμαστε σε επαφή με όλους του εταίρους και συμμάχους μας θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας".

Την πραγματοποίηση της συνάντησης είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ - Μπαγκντάντι Αλι Αλ- Μαχμούντι από τον Έλληνα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο. Ο πρωθυπουργός είχε από την Παρασκευή σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών για τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

Ειδικότερα, την Παρασκευή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ το Σάββατο, εκτός από τον Λίβυο ομόλογό του, επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι.

Χθες, Κυριακή ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότ ο κ. Ομπεϊντι θα συνεχίσει τις επαφές του τη Δευτέρα στην Τουρκία και τη Μάλτα.

Newpost