16 Απρ 2011

Τεχνητά φύλλα θα τροφοδοτούν µε ρεύµα τα σπίτια µας


Σε αυτόνοµο ενεργειακό σταθµό φιλοδοξούν να µετατρέψουν κάθε σπίτι του κόσµου επιστήµονες από το ΜΙΤ. Το µόνο που θα χρειάζεται να κάνουν οι ένοικοι, είναι να τοποθετούν στο βάζο ένα µπουκέτο από… τεχνητά φύλλα.

Αυτή είναι και η θαυµατουργή τους εφεύρεση, όπως... οι ίδιοι διατείνονται. 

Τεχνητά φύλλα, που µοιάζουν (ως προς τις ιδιότητες) µε εκείνα των δέντρων και τα οποία είναι κατασκευασµένα από τέτοια υλικά, ώστε να µιµούνται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Μόλις τοποθετηθούν στο βάζο µε το νερό (αρκούν 4,5 λίτρα), θα το διασπούν στα συστατικά του µέρη, δηλαδή σε οξυγόνο και υδρογόνο.
Τα δύο αέρια θα αποθηκεύονται σε µια κυψέλη καυσίµου, η οποία θα βρίσκεται είτε στην οροφή του σπιτιού είτε σε κάποιον υπόγειο χώρο.

Εκεί, θα µετατρέπονται ξανά σε νερό, µέσω µιας ελεγχόµενης αντίδρασης και θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοικοκυριού.

Πίσω από την οµάδα ειδικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) που κατασκεύασαν τα τεχνητά φύλλα, βρίσκεται ο καθηγητής Χηµείας Ντάνιελ Νοσέρα. Στο πρόσφατο συνέδριο της Αµερικανικής Εταιρείας Χηµείας παρουσίασε το επίτευγµά του, υποστηρίζοντας ότι «η δηµιουργία ενός λειτουργικού τεχνητού φύλλου αποτελούσε µέχρι σήµερα ένα από τα ‘‘ιερά δισκοπότηρα’’ της επιστήµης. Πιστεύω ότι τελικά καταφέραµε να το φτιάξουµε».

Ο αµερικανός ειδικός επισήµανε, ότι η συσκευή που δηµιούργησε µαζί µε τους συνεργάτες του, θα µπορούσε, σε πρώτη φάση, να αποτελέσει µια βιώσιµη οικονοµικά λύση για τις ολοένα και αυξανόµενες ενεργειακές ανάγκες χωρών του αναπτυσσόµενου κόσµου.

Τα τεχνητά φύλλα δεν µοιάζουν στην όψη µε τα αντίστοιχα της φύσης. Φέρνουν πιο πολύ σε τραπουλόχαρτα, αλλά είναι λεπτότερα. Κατασκευάστηκαν από πυρίτιο, ηλεκτρονικά κυκλώµατα και από φθηνούς καταλύτες νικελίου και κοβαλτίου. Οι καταλύτες µπορούν και διασπούν εύκολα τα µόρια του νερού και η απόδοσή τους είναι σταθερή. Το πρωτότυπο τεχνητό φύλλο που κατασκεύασαν οι επιστήµονες, µπορούσε να λειτουργεί συνεχώς επί 45 ώρες χωρίς να µειωθεί η απόδοσή του.

Η καινοτοµία, όµως, των τεχνητών φύλλων δεν έγκειται µόνο στο γεγονός ότι αποτελούνται από φθηνά και καθόλου δυσεύρετα υλικά, αλλά στο ότι µπορούν και διεκπεραιώνουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης δέκα φορές γρηγορότερα απ’ ό,τι τα φύλλα στη φύση.

 Αρκεί, βέβαια, το βάζο µε νερό στο οποίο τοποθετούνται να βλέπει τον ήλιο. Η φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία µε την οποία τα φυτά συνθέτουν την τροφή τους. Για να συµβεί αυτό, χρειάζονται τις ηλιακές ακτίνες και µια χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα τους και λέγεται χλωροφύλλη.

Το πρώτο τεχνητό φύλλο δηµιουργήθηκε πριν από µία δεκαετία, αλλά η παραγωγή του σταµάτησε.
Ηταν φτιαγµένο από ακριβά µέταλλα και η διάρκεια ζωής του δεν ξεπερνούσε τη µία µέρα.