28 Μαρ 2011

Ολοκληρώνεται η εξαγορά της Fulgor



Στην τελική της φάση φαίνεται να βαίνει η εξαγορά της Fulgor από τον Όμιλο Στασινόπουλου. Οι καθυστερήσεις των τελευταίων εβδομάδων στην υλοποίηση της εξαγοράς του πακέτου των μετοχών... έχουν προκαλέσει προβληματισμό και άγχος στους εργαζόμενους. Όπως δείχνουν, όμως, τα πράγματα μόνο το ίδιο το κράτος μπορεί πλέον να χαλάσει την συμφωνία που έχει επέλθει ανάμεσα στον κορυφαίο επιχειρηματικό όμιλο και τον ιταλό ιδιοκτήτη της Fulgor Αλντο Νταπέλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης της Κορινθίας,, η συμφωνία βρίσκεται πλέον στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και αυτό αποτελεί το μοναδικό, μικρό αγκάθι, δεδομένου πως σε περίπτωση που προχωρήσει η εξαγορά, τότε ο όμιλος Στασινόπουλου -μέσω της Fulgor και της εταιρείας CABLEL (Ελληνικά Καλώδια), η οποία είναι θυγατρική του ομίλου- θα ελέγχει πάνω από το 90% της εγχώριας αγοράς. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ουσιαστικό μονοπώλιο στον χώρο των καλωδίων, κάτι που ούτε η ελληνική αλλά ούτε και η ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορούν να επιτρέψουν. Ας μην ξεχνάμε πως πρόσφατα απορρίφθηκε η εξαγορά της Ολυμπιακής από την Aegean, ακριβώς για αυτό τον λόγο (από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού).

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης στους οποίους απευθυνθήκε η εφημερίδα , αλλά και νομικοί κύκλοι με εμπειρία και εξειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο, υποστήριξαν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνυπολογίσει πολλά κριτήρια πριν λάβει την τελική της απόφαση -ανάμεσα στα οποία το γεωγραφικό (δηλαδή από πού προέρχονται οι ενδιαφερόμενοι), αλλά και το καθαρά εμπορικό (δηλαδή σε ποια αγορά απευθύνεται το προϊόν). Επειδή τόσο η Cablel όσο και η Fulgor απευθύνονται κατά συντριπτικό ποσοστό στο εξωτερικό, με εξαγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα απορρίψει την εξαγορά.

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας των στελεχών του ομίλου, αλλά και επιβεβαιωτικό των προθέσεών της να αποδειχτεί έτοιμη να λειτουργήσει το εργοστάσιο, αν γνωμοδοτήσει θετικά η Ε.Α., είναι και το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η μισθοδοσία των εργαζομένων της Fulgor πραγματοποιείται από κεφάλαια του ομίλου Στασινόπουλου. Επίσης, καθ’ όλο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο είναι σχεδόν καθημερινές οι επισκέψεις διευθυντικών στελεχών του ομίλου (από το λογιστήριο, τις οικονομικές υπηρεσίες, αλλά και το τεχνικό τμήμα) στην Κόρινθο, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος. Μάλιστα, το κλίμα στις επαφές που έχουν τα στελέχη των δύο πλευρών περιγράφεται ως άριστο και φιλικό. Στον όμιλο υπάρχει αισιοδοξία πως η εξαγορά θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα…