20 Μαρ 2011

Στην Ιαπωνία εφιάλτης κι αυτοί το βιολί τους


Η πυρηνική ενέργεια πέθανε. Ζήτω η πυρηνική ενέργεια! 

Φόβος, ανησυχία και προβληματισμός κυριαρχούν αυτές τις μέρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, κυρίως... στις χώρες που διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες ή που σχεδιάζουν να αποκτήσουν.

Αλλά όσοι προσδοκούν ότι η τραγωδία της Ιαπωνίας θα σημάνει και την αρχή του τέλους της πυρηνικής ενέργειας, μάλλον αισιοδοξούν υπερβολικά.
Ολοι κάνουν λόγο για την ανάγκη καλύτερων ελέγχων και υψηλότερης τεχνολογίας. Ελάχιστοι ωστόσο προτίθενται να εγκαταλείψουν την άφθονη και φτηνή ενέργεια που τους παρέχει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν περισσότεροι από 440 πυρηνικοί σταθμοί στον πλανήτη, οι οποίοι παράγουν το 17% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τους 62 που είναι υπό κατασκευή, οι 27 βρίσκονται στην Κίνα, 10 στη Ρωσία, πέντε στην Ινδία και άλλοι πέντε στη Νότια Κορέα. Ωστόσο, καμία από αυτές τις χώρες, ούτε η Ρωσία που βίωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες του Τσέρνομπιλ, ούτε η Ινδία, όπου ο ένας σταθμός της είχε πληγεί από το τσουνάμι το 2004, σκοπεύουν να κάνουν έστω κι ένα βήμα πίσω στο κεφάλαιο της πυρηνικής ενέργειας. Οσο για τις ΗΠΑ, παρά το σοβαρό ατύχημα στο σταθμό του Θρι Μάιλ Αϊλαντ το 1979, σήμερα διαθέτουν τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον κόσμο (πάνω από 100) και η κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία και περισσότερους ελέγχους.

Τι γίνεται όμως στην Ευρώπη, όπου ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα θα επηρέαζε λίγο έως πολύ ολόκληρη την ήπειρο; Εν αρχή η ο πανικός, ο οποίος οδήγησε σε μια έκτακτη σύσκεψη των υπουργών ενέργειας και βιομηχανίας με αντικείμενο την πυρηνική ασφάλεια Ε.Ε. Οπου, συμφωνήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερους ελέγχους των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Από εκεί και πέρα όμως, οι απόψεις διαφέρουν, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες, τα πολιτικά παιχνίδια και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στη Γερμανία, η Αγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να αναστείλει την αρχική της απόφαση, να δοθεί παράταση λειτουργίας για άλλα 12 χρόνια στους 17 υπάρχοντες αντιδραστήρες. Η Μέρκελ ακύρωσε παλαιότερη απόφαση της κυβέρνησης Σρέντερ για κλείσιμο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων ώς το 2021, σε μια χώρα που είναι, σε γενικές γραμμές, αντίθετη με την πυρηνική ενέργεια.

Στην Ευρώπη λειτουργούν συνολικά 195 αντιδραστήρες και βρίσκονται στις 15 από τις 27 χώρες της Ενωσης. Πάντως, παρά την ανησυχία από το ατύχημα στη Φουκουσίμα και την όχι πολύ μακρινή τραυματική εμπειρία του Τσέρνομπιλ, θέλουν και άλλοι να μπουν στο κλαμπ της πυρηνικής ενέργειας.
 

Η σεισμογενής Ιταλία έκλεισε τους πυρηνικούς σταθμούς της ένα χρόνο μετά το Τσέρνομπιλ. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο όμως, οι Ιταλοί πρέπει να αποφασίσουν με δημοψήφισμα αν επιθυμούν την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, απτόητη από το ιαπωνικό παράδειγμα, δηλώνει ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης!

Στη Γαλλία, η Φουκουσίμα έχει φέρει αναβρασμό σε όλο το πολιτικό φάσμα με την κυβέρνηση Σαρκοζί να συνιστά ψυχραιμία, τους Πράσινους και τον Ντάνιελ Κον- Μπεντίντ να απαιτούν δημοψήφισμα για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και τους Σοσιαλιστές να κινούνται κάπου ανάμεσα.
Η Γαλλία όμως δεν είναι τυχαία περίπτωση. Εχει τους περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη (συνολικά 58), στους οποίους οφείλει το 78% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει και είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα, καθώς οι γαλλικές πυρηνικές βιομηχανίες AREVA, EDF και GDF Suez έχουν ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε όλο τον κόσμο.
Με εξαίρεση την Αυστρία, η οποία είναι κάθετα αντίθετη στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών και ζητά τακτικά να κλείσουν οι σταθμοί της Σλοβακίας και της Σλοβενίας και την Ελβετία (μη μέλος της Ε.Ε.), η οποία ανέστειλε την προγραμματισμένη κατασκευή τριών νέων πυρηνικών σταθμών και του χρόνου θα προχωρήσει σε σχετικό δημοψήφισμα, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν σκοπεύει να απαρνηθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ακόμα και η γειτονική Τουρκία με την έντονη σεισμική δραστηριότητα προχωρεί ακάθεκτη στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού.

Κι ενώ η Greenpeace υπενθυμίζει ότι «δεν είναι απαραίτητο να γίνει σεισμός για να προκληθεί πυρηνική καταστροφή», αρκετοί επιστήμονες προβλέπουν ότι η ανθρωπότητα θα αργήσει πολύ να απεξαρτηθεί από την πυρηνική ενέργεια.
 Σημειωτέον, ότι στην Ισπανία έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανηχυχία, από το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που διαθέτει δυο πυρηνικούς σταθμούς (επί συνόλου έξι) τύπου Φουκουσίμα.

ΠΗΓΗ: enet.gr