20 Μαρ 2011

Λομπίστες, οι σταυροφόροι της... φτηνής ενέργειας


Εικόνες σαν αυτές με τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας να αναδίδουν ραδιενεργό ατμό και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα να προσπαθούν απεγνωσμένα να μειώσουν την εξωτερική θερμοκρασία των αντιδραστήρων ρίχνοντας θαλασσινό νερό, ήταν ακριβώς αυτό που... το λόμπι των πυρηνικών απευχόταν επί είκοσι πέντε χρόνια.

Το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986 είχε απωθηθεί στη μνήμη και ο μοναδικός πυρηνικός εφιάλτης, που τώρα πια μπορεί να συγκριθεί μαζί του, ήρθε πάνω που όλα έδειχναν να δουλεύουν για τα συμφέροντα της πυρηνικής βιομηχανίας.

Οι επαγγελματίες εκπρόσωποί της, οργανισμοί που δημιουργήθηκαν για να προωθούν τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας και να αποδυναμώνουν τους επικριτές της, είχαν σημειώσει το τελευταίο διάστημα σημαντικές επιτυχίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ευθυγραμμισμένοι με το επιχείρημα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνότερη και άρα εξυπηρετεί το ιερό δισκοπότηρο του στόχου για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, οι επιτελείς της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών έκαναν εσχάτως τους λομπίστες των πυρηνικών πανευτυχείς.

Προ εβδομάδων ο Ομπάμα ενέκρινε μια ενεργειακή στρατηγική, που θέτει στόχο ως το 2035 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες και «καθαρές» πηγές ενέργειας όπως η πυρηνική. Στις ΗΠΑ το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας ήδη παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, ενώ ετοιμάζονται 25 νέοι αντιδραστήρες, με κόστος κατασκευής 2,5 δισ. έκαστος.

Ακολούθησε η Ε.Ε.
Μόλις δύο μέρες πριν από την τραγωδία της Ιαπωνίας, στις 9 Μαρτίου, η FORATOM, το ευρωπαϊκό πυρηνικό λόμπι, πανηγύριζε για τη δημοσιοποίηση του ενεργειακού χάρτη πορείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος προβλέπει περιστολή των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 και έμφαση σε «καθαρές» πηγές όπως τα πυρηνικά. Σήμερα στην Ε.Ε. η πυρηνική ενέργεια παράγει το ένα τρίτο του συνολικού ηλεκτρισμού και τα δύο τρίτα του ηλεκτρισμού που δεν συνδέεται με τον άνθρακα.

Για μια οργάνωση σαν τη FORATOM, με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ (για το 2009, σύμφωνα με το μητρώο της Ε.Ε.) το να επηρεάσει τη χάραξη μιας στρατηγικής, που τα επόμενα 40 χρόνια θα ρίξει στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας επενδύσεις 270 δισ. ευρώ είναι ασφαλώς μια επιτυχία. 

 Η FORATOM δεν κρύβεται, είναι ένα από τα δηλωθέντα στο μητρώο της Ε.Ε. λόμπι, που με έδρα τις Βρυξέλλες προωθεί τα συμφέροντα των μελών της: περίπου 800 επιχειρήσεις κατασκευαστών και προμηθευτών πρώτων υλών (ουρανίου) και εξαρτημάτων για αντιδραστήρες, μεταφορείς και διαχειριστές πυρηνικών αποβλήτων, συμβούλους, ασφαλιστές και λοιπούς μεσάζοντες του κλάδου.

Βασικό επιχείρημα στην προώθηση των πυρηνικών είναι ότι η σχετική τεχνολογία είναι δοκιμασμένη και ασφαλής.
Γι' αυτό και τις τελευταίες μέρες η FORATOM, μαζί με αντίστοιχες οργανώσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως το Διατλαντικό Φόρουμ για την Πυρηνική Ενέργεια και ο Ομιλος Πυρηνικής Βιομηχανίας, επιδόθηκαν σε έναν επικοινωνιακό αγώνα περιορισμού των αρνητικών εντυπώσεων, που δημιουργεί η υπενθύμιση ότι τα πυρηνικά εργοστάσια είναι τόσο ευάλωτα σε ατυχήματα.

Ετσι δίνεται έμφαση στην πρωτοβουλία της Κομισιόν να καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να συζητήσουν πώς θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού για την πυρηνική τεχνολογία.
 
Το FORATOM τονίζει, μάλιστα, ότι ο διάλογος για τα πυρηνικά δεν πρέπει να στηριχθεί σε ιδεολογική βάση αλλά σε αντικειμενικά επιχειρήματα.

ΠΗΓΗ: enet.gr