5 Μαρ 2011

Τα 5 σενάρια για τα ελληνικό χρέος


Καμία από τις επιδιώξεις της Αθήνας δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί κατά την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου και το μόνο που θα εγκριθεί, θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, αναφέρουν πληροφορίες της... ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στις Βρυξέλλες, οι ελπίδες για εξεύρεση ουσιαστικής «συνολικής λύσης» κατά τη σύνοδο έχουν χαθεί, με την κύρια ευθύνη να φέρει η Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, υπάρχουν πέντε σενάρια για την επερχόμενη Σύνοδο:

* Το «γερμανικό», δηλαδή το Βερολίνο θα επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή του να συναινέσει σε ενίσχυση και ευελιξία του μηχανισμού σταθερότητας. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου λιτότητα, για χρόνια.

* Το «ιδανικό», σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία έχοντας ικανοποιηθεί στην απαίτησή της για Σύμφωνο Σταθερότητας, θα δεχθεί την ουσιαστική ενίσχυση των δυνατοτήτων του μηχανισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα απαλλάσσεται από το βραχνά του Δημόσιου χρέους και με αυστηρή εφαρμογή του Μνημονίου επανέρχεται στις αγορές τις αρχές του 2012.

* Το «μεικτό» σενάριο προβλέπει μερική ευελιξία του μηχανισμού, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πάρει μια ανάσα, αλλά όχι επαρκή. Θα πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει σε μερική αναδιάρθρωση του χρέους.

* Αυτό της αναγκαστικής αναδιάρθρωσης, με πολλές άγνωστες παραμέτρους, καθώς δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σε χώρα της ευρωζώνης.

* Το «ακραίο» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο αποφασίζεται η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει μεγάλη υποτίμηση και φτώχεια του ελληνικού λαού, ενώ θα αμφισβητηθεί κάθε δικαίωμα που έχει κατοχυρώσει η Ελλάδα εντός της Ένωσης, δεδομένου ότι η Συνθήκη προβλέπει πως μια χώρα που αποχωρεί από το ενιαίο νόμισμα, οφείλει να αποχωρήσει και από την Ένωση.



ΠΗΓΗ: newpost.gr