Το κράτος διαθέτει κάθε χρόνο περίπου 5.700 ευρώ για κάθε μαθητή ή μαθήτρια. Γιατί να μην τα δίνει σε κουπόνια σε κάθε μαθητή και μετά η οικογένειά του να τα διαθέτει, σε όποιο σχολείο θεωρεί καλύτερο; Η πρόταση αυτή στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει νέος «πόλεμος» στον... χώρο της εκπαίδευσης.
Οι παραπάνω σκέψεις διατυπώθηκαν από τον καθηγητή κ. Γ. Στουρνάρα σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), στην οποία ήταν παρόντες η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί όπως και ο κ. Λάκης Σάντας, που μαζί με τον κ. Μανώλη Γλέζο κατέβασαν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, την περίοδο της κατοχής.
Ηταν απλό το περιεχόμενο της πρότασης για τα μαθητικά «κουπόνια» που ζήτησαν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, ωστόσο οι επικριτές της αναφέρουν ως ισχυρό αντεπιχείρημα, το γεγονός ότι παρόμοια πολιτική οδήγησε, στις ΗΠΑ, στο κλείσιμο περίπου 100 δημόσιων σχολείων.
Μετά την εκδήλωση στο ΙΟΒΕ ακολούθησε «μπαράζ» ανακοινώσεων.
Πάντως, η κυβέρνηση επισήμως αρνείται την υλοποίησης μιας τέτοιας πρότασης.
Στην εκδήλωση που έγινε στο ΙΟΒΕ, η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε, ότι το κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων θεσπίζοντας κουπόνια και τους ζήτησε να μην αυξήσουν τα δίδακτρα των σχολείων τους, γιατί «τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντέξουν».
Την πρόταση για κουπόνια στην εκπαίδευση, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων την έχουν καταθέσει από καιρό.
Στην Ελλάδα σήμερα θα εφαρμοστεί η πολιτική των «κουπονιών» σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, αλλά και σε φοιτητές σε θέματα μέριμνας. Σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης θέματα όπως η σίτιση των φοιτητών δημιουργούν «μαύρες τρύπες» στα ταμεία των πανεπιστημίων και πρέπει να εξυγιανθούν. Κάτι τέτοιο θα γίνει εάν ο φοιτητής «μεταφέρει» ο ίδιος την χρηματοδότηση του από το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες του.
Με δήλωσή του o καθηγητής κ. Ν. Μουζέλης επικρίνει τον συνάδελφο του κ. Στουρνάρα ότι:
"δανείζει το επιστημονικό του κύρος προκειμένου να νομιμοποιηθεί μια απόπειρα μεγιστοποίησης του κέρδους με δημόσιους πόρους μιας κατηγορίας επιχειρηματιών.
Επιχειρήθηκε μέσω της σχετικής εκδήλωση του ΙΟΒΕ, να χρησιμοποιηθεί εργαλειακά μια μελέτη εξαιρετικά αμφίβολης επιστημονικότητας, με σκοπό να προωθηθεί η αντιφατική αλλά εύγλωττη «ατζέντα» των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι αφενός επιτίθενται εναντίον του κρατικού ελέγχου, ενώ αφετέρου ζητούν να στηριχθούν οικονομικά από το κράτος τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια".
ΠΗΓΗ: το βημα on-line