23 Φεβ 2011

Οχι... µικροτσίπ, µόνο εµπιστοσύνη στο παιδί σας


Υπόσχεται πως θα είναι το «άγρυπνο µάτι» των εργαζόµενων γονέων. Ενα τσιπ που κατασκεύασαν επιστήµονες στο Πανεπιστήµιο Τσουκούµπα της Οσάκα θα δίνει τη δυνατότητα στους µεγάλους να ελέγχουν τα µικρά τους.

Ετσι, το πείραµα «Big Mother», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία, επιτρέπει στους «full time» εργαζόµενους γονείς να καταγράφουν κάθε κίνηση του παιδιού τους.

Μέσω της συσκευής-τσιπ που θα βάζουν στα παιδιά, τους δίνεται η δυνατότητα να...
µάθουν όχι µόνο την ακριβή περιοχή στην οποία βρίσκονται, αλλά µέσω µιας κάµερας µπορούν να δουν κιόλας όσα αντικρύζουν. Το τσιπ θα µετράει και τους σφυγµούς των παιδιών κι έτσι θα αντιλαµβάνονται οι γονείςαν διατρέχουν κίνδυνο ή όχι. 

Κι όλα αυτά, αρκεί να πάρουν κωδικό και να επισκέπτονται ανά πάσα στιγµή µια ιστοσελίδα, στην οποία θα στέλνει τα µηνύµατα και τις εικόνες το τσιπ. Μάλιστα, στα άµεσα σχέδια των ερευνητών είναι η ενσωµάτωση στη µικροσυσκευή κι ενός µικροφώνου, προκειµένου οι γονείς να ακούνε τις παιδικές ή εφηβικές συνοµιλίες.

 Οι περισσότεροι γονείς φοβούµενοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν στις τάσεις ανεξαρτητοποίησης και αυτονοµίας των παιδιών τους. Κι όµως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι γονείς δεν θα πρέπει να καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις, όπως το ιαπωνικό τσιπ.  
Αντίθετα, η εµπιστοσύνη φαίνεται να είναι τελικά το «κλειδί» για µία ισορροπηµένη σχέση ανάµεσα σεµικρούς και µεγάλους.

Οι ανησυχίες και η αγωνία των γονέων σχετικά µε το πώςθα πρέπει να «ελέγχουν» τα παιδιά τους είναι από τα βασικά θέµατα που θίγονται στις οµάδες σχολών γονέων.

Η υπερπροστασία κάνει κακό

Αυτό που συµβουλεύουν οι ειδικοί τους γονείς, είναι, µέσω του διαλόγου και των συζητήσεων, να ξέρουν πού είναι το παιδί, τι δραστηριότητες έχει, µε ποιους φίλους κάνει παρέα και να θέτουν ορισµένους κανόνες. «Η υπερπροστασία καθιστά τα παιδιά εξαρτώµενα, εσωστρεφή, χωρίς αυτοσεβασµό, χωρίς τη δυνατότητα να λαµβάνουν µόνα τους αποφάσεις», λέει η σύµβουλος ψυχικής υγείας ∆ήµητρα Θεοφίλη.

Και στην Ελλάδα κυκλοφορούν συσκευές εντοπισµού

Η αγωνία και το άγχος των γονέων τους οδηγεί συχνά στην... τεχνολογία (για παράδειγµα, αγοράζουν κινητά τηλέφωνα για τα παιδιά τους, για να τα βρίσκουν όποτε επιθυµούν). Τα τελευταία χρόνια µάλιστα, στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν διάφορες συσκευές εντοπισµού παιδιών.

Το ενδιαφέρον των γονέων, σύµφωνα µε τους υπευθύνους των εταιρειών που έχουν εισαγάγει τα συγκεκριµένα προϊόντα, είναι αυξηµένο.

Οσο για το κόστος, φτάνει τα 360 ευρώ. Στο ερώτηµα εάν είναι σωστό να τοποθετούνται σε ανθρώπους συσκευές εντοπισµού, ο υπεύθυνος απαντά πως «οι γονείς πριν τηλεφωνήσουν ή αγοράσουν τη συσκευή πρέπει να το έχουν σκεφτεί καλά και να έχουν καταλήξει στη συγκεκριµένη αποτελεσµατική λύση».