26 Φεβ 2011

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά δύο πλανήτες στην ίδια τροχιά

 
Ένα πλανητικό σύστημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ. Σε αυτό, δύο πλανήτες μοιράζονται την ίδια τροχιά γύρω από το άστρο τους.
 Όπως αναφέρει το New Scientist, αν αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει μια θεωρία ότι η Γη κάποτε... μοιραζόταν την ίδια τροχιά με ένα άστρο στο μέγεθος του Άρη, το οποίο αργότερα συνετρίβη πάνω σε αυτήν, με αποτέλεσμα το σχηματισμό της σελήνης.

Οι δύο πλανήτες είναι μέρος ενός συστήματος τεσσάρων πλανητών, το οποίο ονομάστηκε KOI-730. Στρέφονται γύρω από το άστρο τους (που είναι παρόμοιο με τον δικό μας ήλιο) κάθε 9,8 ημέρες ακριβώς στην ίδια τροχιακή απόσταση. Ο ένας πλανήτης βρίσκεται μόνιμα περίπου 60 μοίρες μπροστά από τον δεύτερο. Στο νυχτερινό ουρανό του ενός πλανήτη, ο άλλος πρέπει να εμφανίζεται ως ένα σταθερό, έντονο φως που ποτέ δεν μειώνεται ή αυξάνεται το φως του.

Τα παραπάνω είναι εφικτά εξαιτίας των λεγόμενων βαρυτικών «γλυκών σημείων» (sweet spots). Όταν ένα σώμα (ένας πλανήτης) περιφέρεται γύρω από ένα πολύ πιο μεγάλης μάζας αντικείμενο (ένα αστέρι), υπάρχουν δύο σημεία Lagrange κατά μήκος της τροχιάς του πλανήτη, όπου ένα τρίτο σώμα μπορεί να στρέφεται σταθερά. Αυτά τα σημεία βρίσκονται 60 μοίρες μπροστά και 60 μοίρες πίσω από το μικρότερο αντικείμενο. Για παράδειγμα, ομάδες αστεροειδών που ονομάζονται «Trojans», βρίσκονται σε αυτά τα σημεία κατά μήκος της τροχιάς του Δία. «Συστήματα όπως αυτό δεν είναι συνηθισμένα, καθώς αυτό είναι το μόνο που έχουμε δει», τονίζει ο Jack Lissauer του Κέντρου Ερευνών Ames της NASA.

Οι Richard Gott και Edward Belbruno από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον λένε ότι μπορεί να έχουμε στοιχεία αυτού του φαινομένου ακόμα και στην κοσμική «αυλή» μας. Η Σελήνη θεωρείται ότι σχηματίστηκε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του ηλιακού συστήματος, από τα συντρίμμια της σύγκρουσης μεταξύ ενός σώματος σαν τον Άρη και της Γης. 
Προσομοιώσεις δείχνουν ότι το σώμα αυτό που συγκρούστηκε με τη Γη, το οποίο έχει ονομαστεί «Theia», πρέπει να είχε έρθει με χαμηλή ταχύτητα. Σύμφωνα με τους Gott και Belbruno, αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί μόνο αν η «Theia» είχε έρθει από ένα σημείο Lagrange κατά μήκος της τροχιάς της Γης.

Θα μπορούσαν οι δύο πλανήτες με την ίδια τροχιά στο σύστημα KOI-730 να συγκρουστούν για να σχηματίσουν ένα φεγγάρι κάποτε; «Αυτό θα ήταν εντυπωσιακό», λέει ο Gott, ωστόσο προσομοιώσεις στο Πρίνστον δείχνουν ότι οι πλανήτες θα συνεχίσουν να κινούνται σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους για τα επόμενη 2.22 εκατομμύρια χρόνια τουλάχιστον.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr