Σε τουλάχιστον 14 στόχους θα αποβλέπουν τα νέα µέτρα, ύψους 25 δισ. ευρώ, που θα εφαρµοστούν από φέτος ώς και το 2015, ύστερα από τη συµφωνία του Μνηµονίου Νο 4.
Παλαιοί «γνώριµοι»...
όπως οι δηµόσιοι υπάλληλοι, αλλά και νέοι όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, περιλαµβάνονται στους στόχους αυτούς, που θα εξειδικευθούν ώς το τέλος Μαρτίου.
Με το πακέτο αυτό, σε συνδυασµό µε το ενισχυµένο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων (που ατύχησε στο λανσάρισµά του προ 15µέρου), η κυβέρνηση και η τρόικα ελπίζουν να κάµψουν τις αµφιβολίες των αγορών, για το κατά πόσον η Ελλάδα θα καταφέρει να ελέγξει το δηµόσιο χρέος της και να επιστρέψει κάποια στιγµή στις αγορές για δανεισµό.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα κείµενα της Εκθεσης της Κοµισιόν και του αναθεωρηµένου Μνηµονίου (Νο 4) οι κυρίως θιγόµενοι είναι οι εξής:
1. ∆ΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑ ΛΛΗΛΟΙ και κυρίως όσοι παίρνουν υψηλά επιδόµατα, καθώς αναµένεται να περικοπούν στο πλαίσιο του ενιαίου µισθολογίου. (Νοµοσχέδιο στο τέλος Ιουνίου). Προβλέπεται «απλοποίηση της µισθολογικής κλίµακας, συµπεριλαµβανοµένων των επιδοµάτων» και «αποσυµπίεση των µισθών µε βάση τον βαθµό και την εξειδικευµένη σταδιοδροµία».
Επίσης, προβλέπεται αυστηρότερη πολιτική για τους συµβασιούχους, κάτι που µεταφράζεται σε απολύσεις για πολλούς από αυτούς, όπως και µετατάξεις.
2. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ∆ΕΚΟ. Προβλέπονται «προσαρµογές στη µισθοδοσία, τις παροχές και την απασχόληση των ∆ΕΚΟ», µε στόχο τη βελτίωση των οικονοµικών αποτελεσµάτων. Επίσης, καθώς ορισµένοι φορείς του ∆ηµοσίου θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν µε άλλους , είναι άγνωστο τι θα γίνει µε τους υπαλλήλους τους.
3. ΟΣΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ∆ΟΥΛΕΙΑ. Στον δηµόσιο τοµέα οι προοπτικές προσλήψεων είναι πλέον ελάχιστες, καθώς το Μνηµόνιο προβλέπει ότι θα µειώνονται κατά 20.000 οι θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.
4. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ και γενικότερα υπηρεσιών ∆ΕΚΟ. Προβλέπεται να αυξηθούν τα τιµολόγια των ∆ΕΚΟ.
5. ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ και άλλες κατηγορίες που επωφελούνται από κοινωνικές παροχές και βρίσκονται πάνω από κάποια εισοδηµατικά όρια. Το νέο Μνηµόνιο ορίζει ότι κάποια κοινωνικά προγράµµατα πρέπει να καταργηθούν.
6. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Ώς το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιµη η έκθεση για τα επικουρικά Ταµεία και θα ακολουθήσει αναµόρφωσή τους ώς το τέλος Σεπτεµβρίου, που προφανώς θα οδηγήσει σε ψαλίδισµα των επικουρικών συντάξεων. Αλλά και στις κύριες συντάξεις, το Μνηµόνιο σηµειώνει ότι «παραµένουµε έτοιµοι να προσαρµόσουµε περαιτέρω τις παραµέτρους» αν χρειαστεί.
7. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Η λίστα τους θα αναθεωρηθεί ώστε να περιοριστούν σε λιγότερο από 10% των υπαλλήλων.
8. ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. Προβλέπεται να κοπεί το «επίδοµα ισολογισµών» που αντιστοιχεί σε µισό µισθό τους, ενώ θα εξισωθούν οι εργαζόµενοι σε δηµόσιες και ιδιωτικές τράπεζες και θα περικοπούν οι αµοιβές των εργαζοµένων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
9. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Ι∆ΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. Πέραν της πιθανής αναθεώρησης του πρόσφατου νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις (στα τέλη Ιουλίου), ετοιµάζονται αλλαγές σε ό,τι αφορά τις συµβάσεις ορισµένου χρόνου µε µείωση του κόστους πρόωρου τερµατισµού τους, που σηµαίνει φθηνότερες απολύσεις.
10. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ. Μέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου θα κατατεθεί νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που θα προβλέπει, µεταξύ άλλων, κατάργηση κάποιων φορολογικών απαλλαγών. Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήµερα περιλαµβάνονται οι τόκοι δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας κ.ά.
11. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ. Από 15 Οκτωβρίου θα εξισωθεί ο φόρος πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης.
12. ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Καλούνται να υποβάλουν ώς το τέλος Μαΐου µεσοπρόθεσµα σχέδια, µε στόχο να µειωθεί η εξάρτησή τους από την κρατική βοήθεια και την ΕΚΤ. Καλούνται επίσης να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, δηλαδή συγχωνεύσεις και αυξήσεις κεφαλαίων.
13. ΦΟΡΟΦΥΓΑ∆ΕΣ. Θα υποβληθεί µεσοπρόθεσµο σχέδιο καταπολέµησης της φοροδιαφυγής ώς τα τέλη Ιουνίου, που θα προβλέπει µεταξύ άλλων την αναδιάρθρωση της λειτουργίας των φορολογικών ελέγχων.
14. ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙ∆ΗΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΕΣΥ. Προκηρύσσεται διαγωνισµός ώς το τέλος Απριλίου για ένα ενιαίο σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
ΠΗΓΗ: τα νεα on-line