27 Ιαν 2011

Financial Times: Εξωδικαστικό συμβιβασμό θέλει η Siemens


 Εξωδικαστικό συμβιβασμό με το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει η Siemens, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η οποία επικαλείται στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας χωρίς όμως να το κατονομάζει. Η ίδια πηγή τονίζει ότι ο όμιλος βρίσκεται σε συνεχή...

επαφή με τις ελληνικές αρχές, ενώ φέρεται να δηλώνει πως «τους έχουμε διαμηνύσει ότι είμαστε ανοιχτοί για έναν εποικοδομητικό διάλογο».

Το στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε στην εφημερίδα, ότι η Siemens τοποθέτησε 150 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά στην ελληνική θυγατρική της, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σταματήσει να πληρώνει τους χρεωστικούς λογαριασμούς προς την εταιρεία. Ανέφερε δε ότι η εταιρεία θέλει να κάνει επενδύσεις και άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην επιστολή του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas, Π. Ξυνή, με την οποία του ζητά να παρασχεθούν όλα τα στοιχεία για τη διευκόλυνση των ερευνών και τη ροή «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας. Ακόμα, προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει αποζημίωση από τη Siemens για λογαριασµό του Ελληνικού Δηµοσίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ξυνής απάντησε χθες με δική του επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι η εταιρεία «έχει παραδώσει στην κυβέρνηση όλα τα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση». Δεν αναφέρεται ωστόσο στο θέμα τυχόν αποζημιώσεων του ελληνικού δημοσίου.

Πάντως, οι «Financial Times» αναφέρουν ότι από τη Siemens «χαρακτηρίζουν την εκτίμηση ζημίας του ελληνικού Δημοσίου στα 2 δισ. ευρώ παράλογη». Στον ετήσιο απολογισμό της επιχείρησης, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, αναφέρεται ότι «προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο στη Siemens ποια είναι η βάση των υποτιθέμενων ζημιών ή με ποιο τρόπο το υποτιθέμενο ύψος ζημιών υπολογίστηκε», σύμφωνα με την «Καθημερινή».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr