19 Ιαν 2011

Οι φοιτητές δίνουν λύση στην κρίση


Φοιτητές εναντίον... υπουργών, πολιτικών, γραφειοκρατών, με ευρηματικές απαντήσεις σ' ένα πρωτότυπο τεστ που μπήκε στο μάθημα «Δημόσιας Οικονομικής», στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: 
«Είστε υπουργός Οικονομικών, η χώρα αντιμετωπίζει ένα εκρηκτικό χρέος και... υψηλά ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Τι μέτρα προτείνετε για τη θεραπεία του προβλήματος;».

Στο τεστ συμμετείχαν 132 φοιτητές και πολλές από τις απαντήσεις που έδωσαν παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κινούνται έξω από τα καθιερωμένα:

* «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όταν ένα κράτος κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και καλείται να επιλέξει αφ' ενός, ανάμεσα στην εσωτερική ομαλότητα και ασφάλεια του λαού του και αφ' ετέρου, στην πληρωμή των χρεών του, μπορεί να επικαλεστεί την "κατάσταση ανάγκης" τουλάχιστον προσωρινά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ "...ένα κράτος δεν μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δικαστήριά του, να εγκαταλείψει τις δημόσιες υπηρεσίες επιφέροντας το χάος και την αναρχία στην κοινωνία, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τα χρήματα για να πληρώσει τους δανειστές του"» (απόφαση του 2007).

*«Η διαφθορά είναι τόσο γενική και έχει τόσο βαθιές ρίζες που σε κάνει να σαστίζεις. Μόνον όταν οι αφορμές της διαφθοράς εξολοθρευτούν πέρα ώς πέρα θα μπορέσουμε να έχουμε ηθική αναγέννηση. Τότε το μέλλον μας θα είναι μεγάλο, όταν θριαμβεύσει η δικαιοσύνη (Σολωμός, επιστολή στον Τερτσέτη)». «Οι οριζόντιες περικοπές των μισθών (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η παραγωγικότητα κ.λπ.) δεν αποτελούν βιώσιμη λύση, καθώς η ισοπέδωση των αμοιβών μειώνει τα κίνητρα για παραγωγική εργασία».

*«Το μέτρο που προτείνω είναι η έκδοση ενός κρατικού ομολόγου, το οποίο και θα αναφέρεται καθαρά και μόνο στην ελληνική αγορά, με σκοπό να ξυπνήσει τις καταθέσεις των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίες ανέρχονται στο 18,5% του ΑΕΠ το 2009».

* «Να βάλουμε ένα στοπ στις άκρατες ιδιωτικοποιήσεις, γιατί με αυτό τον τρόπο δεν μειώνουμε το δημόσιο χρέος, αλλά ουσιαστικά ρευστοποιούμε τα περιουσιακά στοιχεία του δημόσιου τομέα με εντελώς βραχυπρόθεσμο όφελος, με συνέπεια την αρνητική επίδραση στη μακροχρόνια διαχείριση του χρέους».

*«Στη λεγόμενη "λεκάνη του Ηροδότου" τα κοιτάσματα υπολογίζονται στα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αρκεί να δώσει η Ελλάδα την άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων για να εξοικονομήσει περί τα 279 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό θα συμβεί μόνο από την περιοχή της Κρήτης. Με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει το χρέος της σε 5-8 χρόνια».

* «Ολες οι επενδύσεις πρέπει να εγκρίνονται σε διάστημα 15 ημερών. Ο στόχος της χώρας πρέπει να είναι "Εξαγωγές ή Θάνατος"
. Κάθε δύο χρόνια όλη η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να κάνουν εξέταση στο ανιχνευτή ψέματος (lie detector). Τα ποσοστά ακριβείας του ανιχνευτή κυμαίνονται από 76%-90%, γι' αυτό οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται δεν θα αντιμετωπίζονται σαν απόλυτη απόδειξη, όμως θα είναι ευκαιρία για την περαιτέρω επαλήθευση των υπουργών».

* «Προτείνω δήμευση ενός ποσοστού της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας, ως αντάλλαγμα στην παροχή υπηρεσιών του κράτους προς αυτήν».

* «Δεν θα υπάρξει αλλαγή του πολιτικού συστήματος παρά μόνο με την είσοδο άφθαρτων στην πολιτική νέων επιστημόνων..., που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και την αξιοπιστία έναντι των δανειστών μας. Ειδάλλως θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα της χρεοκοπίας».

ΠΗΓΗ: enet.gr