21 Δεκ 2010

Σώθηκε η «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 2011



Τη συνέχιση του προγράµµατος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 2011 ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.Παράλληλα διασφαλίζονται µε τη συνέχιση του προγράµµατος για το 2011και 4.500 θέσεις εργασίας των εργαζοµένων στις 1.050 δοµές του προγράµµατος...


Η συγχρηµατοδότηση επιτεύχθηκε ύστερα από δίµηνη διαβούλευση σε ανώτατοεπίπεδο τουυπουργείου Εργασίαςµε τον επίτροπο Laslo Andor και τη Γενική∆ιεύθυνση Απασχόλησης  της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραµµα «Βοήθειαστο Σπίτι» θεσµοθετήθηκετο 2002 και οι υπηρεσίες του έτυχαν της κοινωνικής αποδοχής ολόκληρης της κοινωνίας, εξυπηρετώντας περισσότερους από80.000 ηλικιωµένους και ΑµΕΑ ετησίωςµε σηµαντικά αποτελέσµατα, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια.

Με κοινοτικούς πόρους

Οπως είπε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κ. Κατσέλη, η κυβέρνησητης Νέας∆ηµοκρατίας εγκατέλειψε κάθε προσπάθειαεξασφάλισης της βιωσιµότητας και συνέχισης τουπρογράµµατος την περίοδο 2008 -2009, αθετώνταςανειληµµένε ς υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, µε αποτέλεσµα να υπονοµευτεί η αξιοπιστία της χώρας,να απειλείται η συνέχιση του προγράµµατος και να κινδυνεύουν πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον – πρόσθεσε – µε αυτούς τους άστοχους χειρισµούςτο εθνικό σκέλος τουΠρογράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων για την περίοδο Σεπτέµβριος 2008 - ∆εκέµβριος 2010 επιβαρύνθηκε περισσότερο από 150 εκατ. ευρώ, καθώς το πρόγραµµα σταµάτησε να χρηµατοδοτείται από κοινοτικούς πόρους.

Η υπουργός Εργασίας συµπλήρωσε ότιµε την επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων µε την Ε.Ε., κατά το 2011 η δράση θα υλοποιηθεί µέσω εξατοµικευµένου συστήµατος «κουπονιών»(vouchers) προς τους ωφελούµενους. Για τον σκοπόαυτόν έχουνεξασφαλιστείπόροι αξίας 75 εκατ. ευρώ.

Οι ωφελούµενοι τηςδράσης είναι άτοµα – συνήθως συγγενικά – µε εξαρτώµεναµέλη στιςοικογένειές τους (εξυπηρετούµενοι) και οι οποίοι είτε ως άνεργοι, που αποδεδειγµένα αναζητούν εργασία, είτε ως εργαζόµενοι επαπειλούµενοι µε ανεργία ωφελούνται από το πρόγραµµα, καθώς αποδεσµεύονται από τη φροντίδα των συγγενικών τους προσώπων.

τα Νεα on line