17 Νοε 2010

Στους Ελληνες αρέσει το γυαλί


Οι καταναλωτές ψηφίζουν  υπέρ της χρήσης του γυαλιού στις συσκευασίες ποτών και τροφίμων, κυρίως όμως παιδικών τροφών.Το 89% δήλωσε ότι το προτιμά, και μάλιστα σε εξίσου υψηλά ποσοστά ζητεί από το κράτος να θεσπίσει μέτρα και τις βιομηχανίες να το...

προτιμούν ως «περιτύλιγμα», για τα προϊόντα που προσφέρονται στην αγορά. Το 50% μάλιστα είναι διατεθειμένο να πληρώσει κάτι περισσότερο γι' αυτού του είδους τις συσκευασίες.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι Ελληνες υπερθεματίζουν και τάσσονται υπέρ της χρήσης του γυαλιού σε ποσοστό 97%, αλλά η εικόνα αλλάζει όταν απαντούν στο ερώτημα αν είναι διατεθειμένοι να επιβαρυνθούν για να έχουν τα προϊόντα γυάλινες συσκευασίες.


Το στοιχεία αυτά προκύπτουν από μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 18 χώρες της Ευρώπης και στην Τουρκία, για λογαριασμό του ευρωπαϊκού φόρουμ καταναλωτών «Οι φίλοι του γυαλιού».

Το μεγάλο πλεονέκτημα του γυαλιού είναι, ότι θεωρείται κατεξοχήν ανακυκλώσιμο υλικό και η επανάχρηση ενός μπουκαλιού αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει μια μέση τηλεόραση για μία ολόκληρη ώρα. Είναι ενδεικτικό, ότι το ίδιο δοχείο μπορεί να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων έως και έξι φορές μέσα σ' έναν χρόνο, αφού βέβαια προηγηθεί αποστείρωση και σωστό πλύσιμο. Αλλά και το υαλόθραυσμα είναι απολύτως αξιοποιήσιμο. Υπολογίζεται ότι για κάθε τόνο υλικού εξοικονομούνται 12 λίτρα καυσίμου και αντιστοιχεί σε ενέργεια που επαρκεί για να καλύψει την κατανάλωση μιας λάμπας με ισχύ 100 βατ για 4 ώρες.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο ανακυκλώνονται περίπου 45.000 τόνοι υαλοθραύσματος.

ΠΗΓΗ: enet.gr