17 Οκτ 2010

Μια Αφροδίτη -Φιλονόη στο κέντρο της Κορίνθου μπλεγμένη στην πίτα γύρο -τζατζίκι





 Μέσα στα θέματα των διαλόγων της προεκλογικής περιόδου για τα δημοτικά της πρωτευούσης, είναι και αυτό των αγαλμάτων...
Κάποιοι τα χαίρονται και τα θαυμάζουν  κι άλλοι τα θεωρούν μια εξαιρετικά κίτς υπόθεση..Συνήθως εκείνοι που διαφωνούν με τα αγάλματα, είναι αυτοί που απεχθάνονται τους πεζόδρομους στην πόλη της Κορίνθου .
Οι ενθουσιαμένοι τα συνδέουν με τον τουρισμό ,προσδοκώντας κι εκείνοι να ακούσουν τα φλας των τουριστών ,όπως και ο δήμαρχος.
Εκείνοι που είναι εξοργισμένοι με την τοποθέτηση τους ,είναι αυτοί ,κυρίως , που θα ήθελαν την Εθνικής Αντίστασης δρόμο .Επομένως, όποια παρέμβαση κι αν γίνει στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης ,χαρακτηρίζεται τραγική..Γεγονός πάντως είναι πως το άγαλμα του Ηρακλή που βρίσκεται έξω απο το λαογραφικό μουσείο και η Αφροδίτη της Μήλου που βρίσκεται έξω απο την Εθνική μας έχουν διχάσει..Άλλαξαν ,όμως,την ατζέντα της αντιπαράθεσης μας κι αυτό μου αρέσει..Γιατί σιγά σιγά και δίχως να το καταλαβαίνουμε, ασχολούμαστε με την ιστορία.Κουβέντα στην κουβέντα ,η Αφροδίτη άλλαξε και όνομα και ιδιότητα.Το ομοίωμά της, δηλαδή,το  έμπροσθεν της Εθνικής Τραπέζης ,επιμένω..Απο Αφροδίτη ,θεά της ομορφιάς και του έρωτα ,κάποιος για να κάμψει τις αντιδράσεις την βάπτισε γυναίκα του Βελλερεφόντη και  όμορφη όπως εκείνος!!Η μυθολογία λέει πως με  εντολή του βασιλιά της Λυκίας Ιοβάτου, πάνω στο φτερωτό άλογό του  τον Πήγασο (του Φλοίσβου)ο Βελλερεφόντης έκανε ένα σωρό άθλους, σκοτώνοντας την Χίμμαιρα  και κατατροπώνοντας τις Αμαζόνες.. Για αμοιβή των άθλων του πήρε για γυναίκα του την κόρη του Ιοβάτου την όμορφη Φιλονόη.Ερώτηση :μοιάζει η Φιλινόη με την Αφροδίτη ;Όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να μάθω,αναγνώστη μου ,να σε διαφωτισω και να διαφωτιστώ!
Απο την άλλη, καθώς περπατώ στον πλατύ πεζόδρομο της πρωτευούσης κοιτάζοντας την Αφροδίτη της Κορίνθου ..(.ναι!ναι! της Κορίνθου !ξέρω τι λέω)ομολογώ πως την λυπάμαι..Όχι για τους λόγους που μου αναφέρουν οι  οψίμως φιλότεχνοι αυτού του τόπου ,αλλά γιατί έτσι όπως την βλέπω μπλεγμένη στα τραπέζια του σουβλατζίδικου ,που έχει απλωσει τα πλοκάμια του παντού ,πιο πολύ μου κάνει με σουβενίρ ..Σε λιγο είμαι σίγουρη πως θα της βάλουν και μια ποδιά που θα γράφει "EDO O KALOS GYROS SOUVLAKI" .Δήμαρχε, έστι θα αστράψουν τα φλάς ; Μάζεψε τουλάχιστον τα τζατζίκια απο την Αφροδίτη -ΦΙλονόη! Την παρενοχλούν δεν το βλέπεις;