17 Οκτ 2010

Βαρομετρικό χαμηλό σε 2 περιφέρειες



Με φόντο τις παρασκηνιακές διεργασίες στον χώρο της κεντροδεξιάς, τα σενάρια περί ενδεχόμενης επιστροφής του κ. Κ. Καραμανλή σε πρωταγωνιστικό ρόλο και την προετοιμασία της κυρίας Μπακογιάννη για την ίδρυση του νέου κόμματος, ο κ. Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να δώσει την πρώτη του -ως ηγέτης της ΝΔ- εκλογική μάχη στις 7 Νοεμβρίου.
Στη Ρηγίλλης αναμένουν την προσεχή εβδομάδα νέες δημοσκοπήσεις για τις περιφέρειες, αλλά και για τους μεγάλους δήμους και ο «πήχης» των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, με δεδομένο το πολιτικό κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς αναγκάστηκε να αλλάξει τη στρατηγική του και να «φωτογραφίσει» ως αντίπαλο της ΝΔ και την αποχή.
Βαρομετρικό χαμηλό σε 2 περιφέρειες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή καθώς όλες οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες «γυρνούν την πλάτη» και στη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πολιτικό κόστος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Τα «αγκάθια» για τον κ. Σαμαρά είναι, κεντρικά, δύο: Η Περιφέρεια Αττικής, όπου η προσωπική επιλογή του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Βασ. Κικίλιας, παραμένει -μεχρι στιγμής- εκτός δευτέρου γύρου και με σχεδόν μονοψήφια ποσοστά. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η επιλογή του κ. Σαμαρά να περιοδεύει σε όλη την Αττική μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη έχει συσπειρώσει σχετικά την κομματική βάση της ΝΔ, αλλά το ποσοστό που συγκεντρώνει ο κ. Κικίλιας δεν ξεπερνά ακόμη το 10% στην πρόθεση ψήφου. Στη Ρηγίλλης, οι πιο μετριοπαθείς θα θεωρήσουν έκπληξη την είσοδό του στον δεύτερο γύρο.
Στην Πελοπόννησο, ο κ. Δημ. Δράκος, παρότι ανέβασε τα ποσοστά του, λόγω κυρίως της δυσφορίας στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Τατούλη, εντούτοις βρίσκεται σε απόσταση από τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η διαφορά που χωρίζει τους δύο υποψηφίους ανέρχεται σε διψήφια ποσοστά και δύσκολα μπορεί να ανατραπεί.
Από τον πρώτο γύροΘετικότερα είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η ΝΔ από τη Μακεδονία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που υπάρχουν στη Ρηγίλλης, ο κ. Π. Ψωμιάδης είναι πιθανόν να κερδίσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τον πρώτο γύρο, καθώς η διαφορά που εμφανίζει από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά το 15%.
Σημαντικό προβάδισμα καταγράφει επίσης και ο υποψήφιος στη Δυτ. Μακεδονία της ΝΔ κ. Γ. Δακής, ο οποίος -αν και δύσκολα- θα επικρατήσει, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης. Ντέρμπι με θετική κατάληξη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν τα ίδια «γαλάζια» στελέχη ότι θα διεξαχθεί στην Ηπειρο και στο Β. Αιγαίο.
Ο κ. Καχριμάνης βρίσκεται -σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΝΔ- στο ίδιο επίπεδο με τον κ. Αργύρη, ενώ ο κ. Βογιάτζης στο Β. Αιγαίο, ο οποίος εκμεταλλεύεται και τις εσωκομματικές «κόντρες» μεταξύ τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του κ. Γιακαλή. Η μάχη και στις δύο περιφέρειες θα κριθεί στον δεύτερο γύρο και -όπως εκτιμούν βουλευτές της ΝΔ- για την τελική έκβαση θα μετρήσει η στάση των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς.
Αθήνα - Πειραιάς - Θεσσαλονίκη
Μια χαρά, μια λύπη και ένα ντέρμπι, λένε οι μετρήσεις
Για τους τρεις μεγάλους δήμους, στη ΝΔ έχουν καταγράψει μεχρι στιγμής - σύμφωνα με τις μετρήσεις που διαθέτουν- μία νίκη, μία ήττα και μία... ισοπαλία. Η νίκη αφορά την Αθήνα, όπου ο κ. Ν. Κακλαμάνης έχει προβάδισμα ασφαλείας έναντι του κ. Καμίνη. Αλλωστε, πρόκειται για τη μοναδική περιοχή όπου στο πρόσωπο του υποψηφίου ομονοούν όλες οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς (ΝΔ, ΛΑΟΣ και Ντ. Μπακογιάννη).
Στον Πειραιά, ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος δίνει τη μάχη του, αλλά μέχρι στιγμής δεν δείχνει να απειλεί τον κ. Γ. Μίχα. Στη ΝΔ ελπίζουν ότι ο «γαλάζιος υποψήφιος» θα περάσει στον δεύτερο γύρο και εκεί με τη βοήθεια ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει τον κ. Μαντούβαλο μπορεί να μετατρέψει την αναμέτρηση σε «ντέρμπι». Σύμφωνα με τις μεχρι τώρα μετρήσεις πάντως, ο πρώην υπουργός δεν εμφανίζει σημαντικές πιθανότητες επικράτησης, ακόμη κι αν είναι εκείνος και όχι ο κ. Μαντούβαλος απέναντι στον κ. Μίχα τη δεύτερη Κυριακή.
Τέλος, η... ισοπαλία αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στις μετρήσεις που έχουν στη Ρηγίλλης, εμφανίζεται ο κ. Κ. Γκιουλέκας να έχει ένα μικρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι του κ. Μπουτάρη. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τον νικητή, καθώς υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι φερ’ ειπείν η στάση που θα τηρήσει ο ΛΑΟΣ στον δεύτερο γύρο.

ΠΗΓΗ:v4.ethnos.gr