Ο ένας με κάθε ευκαιρία τραβά τη δική του διαχωριστική γραμμή απέναντι στη γαλάζια εκστρατεία κατά του Μνημονίου. Ο άλλος παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας τη στρατηγική που έχει χαράξει η Ρηγίλλης και τις προτάσεις περί μηδενισμού του ελλείμματος εντός του 2011.
Στους κομματικούς διαδρόμους είναι πλέον κοινό μυστικό ότι οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ., Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, αισθάνονται άβολα στο «αντιμνημονιακό» κοστούμι που έραψε η κομματική ηγεσία...
Σχεδόν τρεις μήνες από τη στιγμή που ορίστηκαν και επισήμως αντιπρόεδροι της Ν.Δ., οι Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας παραμένουν στα μετόπισθεν και αποφεύγουν να υψώσουν τη «σημαία» κατά του Μνημονίου, παρά τις διαδοχικές ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι θα βγουν στην «πρώτη γραμμή». Κομματικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «δημόσιες παροτρύνσεις» από την πλευρά της ηγεσίας προς τους δύο αντιπροέδρους, οι οποίες επαναλήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα και από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η απροθυμία των δύο αντιπροέδρων δεν περνά απαρατήρητη και δημιουργεί παρενέργειες στο εσωκομματικό πεδίο. «Η στρατηγική κατά του Μνημονίου δεν πείθει ούτε τους αντιπροέδρους του κόμματος, πώς μπορεί να περάσει στην κοινωνία και, μάλιστα, ταχέως, ώστε να καθορίσει το αποτέλεσμα στις κάλπες της Αυτοδιοίκησης;», σχολίαζε χθες προβεβλημένο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κεντρικό ρόλο και στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Η νέα διαφοροποίηση του Δ. Αβραμόπουλου από το «αντιμνημονιακό» σχέδιο Σαμαρά, την περασμένη Πέμπτη, σήμανε συναγερμό στη Ρηγίλλης- και ο συναγερμός παραμένει ενεργός, έστω κι αν ο πρώην υπουργός έσπευσε μια μέρα αργότερα με ανακοίνωσή του να αμβλύνει τις ενστάσεις του. «Η Ν.Δ. δεν είναι κατηγορηματικά απέναντι στο Μνημόνιο. Κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε, αλλά όχι αυτό», ήταν το «καρφί» Αβραμόπουλου που ανέτρεπε τη βασική θέση της Ν.Δ. ότι η συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα μπορούσε να αποφευχθεί. Επιπλέον, ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε με τον τρόπο του να «αποδαιμονοποιήσει» τη συμφωνία, τονίζοντας με έμφαση ότι «πολλά από αυτά που υπάρχουν στο Μνημόνιο έπρεπε να τα έχουμε κάνει εμείς...».
Επιλέγει τη σιωπή
Αντίθετα από τον Δ. Αβραμόπουλο που επιδιώκει οι επιφυλάξεις του να βρουν θέση στη δημόσια συζήτηση, ο Στ. Δήμας επιλέγει τον δρόμο της σιωπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο Ιούλιο και οι δύο είχαν συστήσει στον Α. Σαμαρά να αποφύγει τη σκληρή πολεμική κατά του Μνημονίου και να επικεντρωθεί στις ανακολουθίες της κυβέρνησης. Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε διαχωρίσει τη θέση του και από τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που είχε αποφασίσει το κομματικό επιτελείο να προσδώσει στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, ενώ ο Στ. Δήμας θεωρούσε αναγκαίο να προχωρήσει η Ν.Δ. σε ένα άνοιγμα στην αγορά, με στόχο να βελτιώσει το κλίμα που επικρατεί για την αξιωματική αντιπολίτευση στον επιχειρηματικό κόσμο.
Από πολλούς στη Ν.Δ. δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο πρώην κοινοτικός επίτροπος- αν και, τυπικώς, έχει συντονιστικό ρόλο στην κατάρτιση της οικονομικής πρότασης του κόμματος- απέφυγε την πρώτη σειρά των επισήμων κατά την ομιλία του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ και προτίμησε μια θέση στη μέση του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, δίπλα στον πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομμάτη. Παράγοντες που συνομιλούν τακτικά με τον Στ. Δήμα, επισημαίνουν ότι οι διασυνδέσεις του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι προσωπικές επαφές που διατηρεί με ηγετικά στελέχη στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- τα περισσότερα από τα οποία θεωρούν αντιευρωπαϊκή τη στάση της Ν.Δ.- καθιστά σχεδόν αδύνατο να σηκώσει εκείνος την «αντιμνημονιακή» σημαία.
ΤΑ ΝΕΑ ΟΝ LINE