27 Σεπ 2010

Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΕΝΙΧΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ από τη μία, μεγάλες ακίνητες περιουσίες και υψηλές καταθέσεις από την άλλη. Η κραυγαλέα αυτή αντίφαση που προκύπτει από την ανάγνωση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των «300» της Βουλής, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα,
προβληματίζει το ίδιο το πολιτικό σύστημα καθώς θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα του θεσμού που καθιερώθηκε το 1964 με τον νόμο 4351 που είχε τον τίτλο «Περί προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου».
Σαράντα έξι χρόνια μετά ο τρόπος με
τον οποίο εξακολουθούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης την προ πολλού... χαμένη τιμή του πολιτικού συστήματος.

Η γενική εικόνα των δηλώσεων, σύμφωνα με την οποία στα κοινοβουλευτικά έδρανα την πλειοψηφία αποτελούν οι «έχοντες και κατέχοντες», όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στη μεγάλη συλλογή ακινήτων στην οποία επιδίδονται ορισμένοι αλλά και στα «χοντρά πορτοφόλια» που εμφανίζεται να έχουν οι ίδιοι ή άλλοι, δεν ανταποκρίνεται στα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Η πλειονότητα των πολιτικών εμφανίζεται να διαβιοί από τη βουλευτική αποζημίωση, η οποία δηλώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις ως αποκλειστικό εισόδημα που κατά την επίμαχη χρονιά (2008) την οποία αφορούν οι δημοσιοποιηθείσες δηλώσεις κυμαινόταν κατά μέσον όρο στο ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως (και ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος αφορολόγητο).

Και αν αυτό δικαιολογείται εν μέρει για τους τότε βουλευτές από το γεγονός ότι τη χρονιά εκείνη ίσχυε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, το οποίο όμως καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2008, το εντυπωσιακό είναι ότι και οι περισσότεροι νέοι βουλευτές που εξελέγησαν πριν από έναν χρόνο εμφανίζεται ότι έχουν πολύ μικρά εισοδήματα. Ακόμη και γνωστοί ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζεται προτού εκλεγούν να έχουν εισοδήματα που άνετα θα τους κατέτασσαν σε εκείνους που η κυβέρνηση χορήγησε τον περασμένο Δεκέμβριο... επίδομα αλληλεγγύης.

Ανάλογα ερωτήματα αλλά και υποψίες για την ακρίβεια των δηλουμένων δημιουργούνται εξάλλου και στον τομέα των ακινήτων, όπου, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι οι πολλοί εμφανίζονται ως κληρονόμοι και... δωρεοδόχοι ή ότι ο «πλούτος» τους προέρχεται από έναν «καλό» γάμο, στις αγορές τους φαίνεται να πέφτουν πάντα σε «μεγάλες ευκαιρίες» αφού έγιναν κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων (οικίες, εξοχικά, διαμερίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια) πληρώνοντας ευτελή τιμήματα. Τα παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι πάμπολλα και η προφανής δικαιολογία που ατύπως προβάλλεται από τους περισσοτέρους πως «έκανα ό,τι και οι υπόλοιποι Ελληνες», δηλώνοντας δηλαδή ότι κατέβαλαν τις λεγόμενες αντικειμενικές τιμές, δεν παύει να αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, η οποία σε ένα σύστημα ουσιαστικού και αποτελεσματικού ελέγχου δεν θα περνούσε... απαρατήρητη.

Ενας βουλευτής, ο «πράσινος» κ. Π.Αντωνακόπουλος, από την Ηλεία, που την περίοδο 2007-2009 ήταν εκτός Βουλής, και δύο ευρωβουλευτές, ο κ. Χ.Αγγουράκης του ΚΚΕ και ο κ. Ν. Χουντής που εξελέγησαν το 2009, εμφανίζεται να μη δηλώνουν ατομικό εισόδημα, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι την ίδια χρόνια ο επίσης βουλευτής Κορινθίας του ΠαΣοΚ κ. Α. Μανωλάκης (ο οποίος δεν είχε εκλεγεί το 2007) δηλώνει ως δικό του εισόδημα το ποσό των... 90,05 ευρώ. Στην εικοσάδα με τους δηλώσαντες τα μικρότερα οικογενειακά εισοδήματα περιλαμβάνονται γνωστοί πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας (στην ενδέκατη θέση), η βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ κυρία Ελενα Παναρίτη, καθώς και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (19η θέση).

Οι δύο «τσάροι» της οικονομίας επί της «γαλάζιας» διακυβέρνησης διατηρούν- για διαφορετικούς λόγους- τα «σκήπτρα» στη λίστα με τους μεγαλοεισοδηματίες της πολιτικής που δήλωσαν το 2008 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 300.000

ευρώ. Ο τέως υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είναι ο πολιτικός που δήλωσε το μεγαλύτερο προσωπικό εισόδημα, ενώ ο κ. Γ. Αλογοσκούφης , που ήταν ακόμη στο τιμόνι της οικονομίας, εμφάνισε το μεγαλύτερο οικογενειακό, καθώς η σύζυγός του κυρία Δίκα Αγαπητίδη, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο του real estate, είχε το δεκαπλάσιο από τον ίδιο εισόδημα που κατέταξε την οικογένεια Αλογοσκούφη στην πρώτη θέση των μεγαλοεισοδηματιών.

Λόγω συζύγων μπαίνουν και οι υπόλοιποι στη λίστα, με εξαίρεση τον τελευταίο, τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος προσθέτει στο ατομικό εισόδημά του που προέρχεται κυρίως από τη βουλευτική αποζημίωση και ένα ποσό 190.00 ευρώ ως γονική παροχή από τον πατέρα του και τη μητέρα, προφανώς διότι από τα ατομικά εισοδήματά του δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί αλλιώς η αγορά αντί 550.000 ευρώ διαμερίσματος 203 τ.μ. με αποθήκη 7,5 τ.μ. και πάρκινγκ 20,8 τ.μ. στην περιοχή της Βούλας Αττικής.

Αλματα στις καταθέσεις τους έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια ο Άρης Σπηλιοτόπουλος , Πάνος Παναγιωτόπουλος ,η Μάγια Τσόκλη..