6 Σεπ 2010

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Οι εκτιμήσεις οδηγούν στην αναβάθμιση του Γ. Ραγκούση. Οσοι αρέσκονται στα στοιχήματα ποντάρουν στην επιλογή «θα φύγουν από την κυβέρνηση όλοι όσοι είπαν όχι». Εμφανίζονται σίγουροι για την Κ. Μπατζελή και τον Γ. Μαγκριώτη και πνέουν μένεα κατά της Τ. Μπιρμπίλη, που άνοιξε τον
χορό των αρνήσεων με το περίφημο, πλέον, «δεν είναι στα σχέδιά μου η Περιφέρεια Αττικής». Αντίθετα, «αθωώνουν» τη Φ. Γεννηματά επισημαίνοντας πως «είχε ισχυρούς λόγους για να πει όχι στην Περιφέρεια Αττικής». Περιμένουν αλλαγές και στο Μέγαρο Μαξίμου (πολιτικός σχεδιασμός-επικοινωνία) και στο κόμμα, όπου το δίδυμο Σ. Ξυνίδης - Θ. Τσούρας δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την κατάσταση. «Πάγο» βλέπουν πως θα μπει και στους βουλευτές που αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι: Π. Κουκουλόπουλος, Αλ. Αθανασιάδης κ.ά.

Οι εκτιμήσεις οδηγούν στην αναβάθμιση του Γ. Ραγκούση.
Το πραγματικό ερώτημα, όμως, δεν είναι η τιμωρία κάποιων. Αλλά η διαμόρφωση ενός πολιτικού κέντρου που θα λειτουργεί αποτελεσματικά στην καθοδήγηση και στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Οι εκτιμήσεις οδηγούν σε αναβάθμιση του Γ. Ραγκούση, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών έχει αποδείξει ως γραμματέας τις αρετές του στον πολιτικό σχεδιασμό. Επίσης, έχει καλές σχέσεις με τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ενισχυθεί «από στελέχη που ξέρουν τη δουλειά». Για το οικονομικό επιτελείο προαλείφονται βουλευτές όπως ο Γ. Φλωρίδης, ο Ντ. Ρόβλιας, η Ε. Παναρίτη, ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο Δ. Κουσελάς, ο Γ. Κουτσούκος, ενώ για πόστα που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος ακούγονται ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Ηλ. Μόσιαλος, ο Κ. Καρτάλης, ο Στ. Λαμπρινίδης κ.ά.
Το ερώτημα είναι πόσο γερά θα ανακατέψει την τράπουλα ο πρωθυπουργός. Αν θα δώσει την ανάπτυξη στον Μ. Χρυσοχοΐδη και ποια στελέχη θα επιλέξει για τα ανεξάρτητα πλέον υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας που αναμένεται να δημιουργηθούν.
«Καλλικράτης»
Οι αρνήσεις υποψηφίων έφεραν στο φως τις ανεπάρκειες
Αλληλουχία λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων, κενά του συστήματος με στελέχη που δεν μιλάνε μεταξύ τους ή ανταγωνίζονται και σοβαρές οργανωτικές ανεπάρκειες βρίσκονται πίσω από το θρίλερ με τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ.
Χθες το μεσημέρι άλλα στελέχη μιλούσαν για Βατερλό και άλλα για ναυάγιο. Και οι μισοί τα είχαν με τους άλλους μισούς. Κάποιοι με τα στελέχη που αρνήθηκαν, άλλοι με το περιβάλλον του πρωθυπουργού που τον άφησε απροστάτευτο. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε χθες στο στάδιο του Τάε Κβον Ντο ήταν ότι το Εθνικό Συμβούλιο έκλεισε όπως όπως, καθώς δεκάδες στελέχη που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές ειδοποιήθηκαν πως «θέλει να μιλήσει ο πρόεδρος».
Ο Γ. Παπανδρέου άφησε τη δυσφορία του για τις αρνήσεις που δέχθηκε να διαφανεί μιλώντας για εκείνους που θέλουν και μπορούν να υπηρετήσουν τον «Καλλικράτη». Σε αυτά τα στελέχη ευχήθηκε καλή επιτυχία. Στα υπόλοιπα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις τους τις ερχόμενες ώρες, καθώς όλοι πλέον αναμένουν τον ανασχηματισμό. Πριν αποχωρήσει για το σπίτι του προήδρευσε μίας ολιγόλεπτης σύσκεψης για τη «γραμμή» που θα επιχειρούσε να περάσει το ΠΑΣΟΚ για τα γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών και τις χθεσινές ανακοινώσεις.
Οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Πεταλωτής και Ν. Αθανασάκης συμφώνησαν πως το ποτήρι πρέπει να εμφανιστεί μισογεμάτο. Οτι το κυβερνών κόμμα έκανε επιλογές νίκης (Σγουρός κτλ.), ανανέωσης της πολιτικής (Καμίνης), συνεργασίας με την Αριστερά (Μπουτάρης) και διεύρυνσης (Τατούλης). Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι λίγο διαφορετική. Με μία λέξη ο μηχανισμός αποδείχθηκε «ανεπαρκής».
  • Ο Γ. Παπανδρέου εκτέθηκε σε «όχι» στελεχών, που πλήγωσαν το κύρος του. ? Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε σε ραντεβού υπό το φως προβολέων, χωρίς καμία προετοιμασία.
  • Υποχρεώθηκε ο ίδιος να κάνει περιπάτους με στελέχη στο Ζάππειο και τηλεφωνήματα στις 12 τα μεσάνυχτα στο προαύλιο του Τάε Κβον Ντο ενώπιον δημοσιογράφων.
  • Ενδεικτικό της προχειρότητας των επιτελών είναι ότι στους 12 περιφερειάρχες και 5 δημάρχους που ανακοινώθηκαν χθες δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα!
  • Οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν κρίνονται κατώτερες του πήχη που είχε αρχικά προβληθεί.
  • Στελέχη αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες, υπήρξαν βέτο και καταγγελίες για εμπλοκή συμφερόντων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
  • Δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δημοσκοπήσεις. 
  • Υπονομεύθηκαν υποψηφιότητες καθώς το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να προτιμά άλλους.
  • Οι αρνήσεις υπουργών έδωσαν σήμα σε βουλευτές πως μπορούν να κάνουν και αυτοί το ίδιο για πολιτικές. 
  • «Καταναλώθηκαν» άπειρες ώρες συνεδριάσεων που μεταδόθηκαν με δυσμενή σχόλια για το ΠΑΣΟΚ από τα ΜΜΕ.
  • (απόσπασμα απο ΕΘΝΟΣ)