13 Σεπ 2010

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ 6 ΑΛΛΑΓΕΣ

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχή κατάληξη της «περιπέτειας» που περνά η χώρα και αποφασισμένος για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζει το «μνημόνιο» μέχρι το 2013.
1. Πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι αυτή που αφορά το κράτος. Δεσμεύτηκε για βαθιές τομές, ώστε η δημόσια διοίκηση να υπηρετεί τον πολίτη και όχι το αντίστροφο, ενώ απευθυνόμενος στους δημοσίους υπαλλήλους μίλησε για ένα νέο δίκαιο σύστημα εξέλιξης, κινητικότητας, αποδοχών, αξιολόγησης.


Διαφάνεια με χτυπήματα κατά της διαφθοράς ήταν ένα από τα «συνθήματα» της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» το πρώτο μεγάλο βήμα μαζί με την πιστή εφαρμογή του ΑΣΕΠ που βάζει τέλος στην «αθλιότητα των πελατειακών προσλήψεων». Τέλος προανήγγειλε την έναρξη της συζήτησης ουσιαστικά για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, «ενός νόμου που κόβει τον ομφάλιο λώρο πολιτικής και οικονομικής εξουσίας».

2. Η προστασία των ευάλωτων ομάδων ήταν η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου. Παρουσίασε το «δίχτυ προστασίας» στην αγορά εργασίας, με κίνητρα ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Επίσης από τον ΟΑΕΔ έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα για την προστασία 500 χιλιάδων εργαζομένων το επόμενο δωδεκάμηνο. Αφορούν ειδικά μικρές επιχειρήσεις οι οποίες επιδοτούνται για να διατηρήσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ για τους άνω των 55 ετών εφαρμόζεται πρόγραμμα αυτασφάλισης.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών με την αύξηση θέσεων και της λειτουργίας 800 νέων ολοήμερων σχολείων. Για τους δε χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα ζητήσει από τον κ. Παπακωνσταντίνου (και πάντα με την πορεία των εσόδων) να κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν γι’ αυτόν τον χειμώνα.

3. Ο στόχος των επενδύσεων ανοίγει τον δρόμο σε νέες θέσεις εργασίας. Είναι ο «τίτλος» της τρίτης μεγάλης αλλαγής που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο σχέδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Για την «επιχείρηση που λειτουργεί και προσπαθεί να επιβιώσει» ανακοίνωσε τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε έναν χρόνο από το 2010. Επεσήμανε ότι θα λειτουργήσει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα από τη δημιουργία της επένδυσης και ανήγγειλε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Επενδύσεων με τους πιο διακεκριμένους επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού.

4. Η τέταρτη μεγάλη αλλαγή κατά τον κ. Παπανδρέου είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με αποτελεσματικό τρόπο. Σημαντική «είδηση» ήταν αυτή που παρέπεμπε όχι στην παραγραφή, αλλά στην απελευθέρωση του επιχειρηματία από φορολογικούς μηχανισμούς και ανέλεγκτες χρήσεις. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

5. Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι εκ των βασικών προτεραιοτήτων. Για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές) συγκεκριμένα ανέφερε την αδειοδότηση έργων όλων των τεχνολογιών ισχύος περίπου 5.000 MW, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι δρομολογούνται στο Αιγαίο μεγάλα αναπτυξιακά έργα, για τις διασυνδέσεις των νησιών και την αξιοποίηση του αέρα και του νερού.

Ως προς το συνολικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, έκανε αναφορά στην προσέλκυση και την πραγματοποίηση επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών με συνολικό προϋπολογισμό 44,44 δισ. ευρώ έως το 2015 και στη δημιουργία άνω των 210.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 27.000 αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.

6. Η έκτη μεγάλη αλλαγή εμπεριέχει τον σχεδιασμό για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Ο πρωθυπουργός διέτρεξε την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα προβλήματα που την ταλανίζουν.
ΕΘΝΟΣ