Μαρίνα Αλεξανδρή
Η επίσπευση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αρχής γενομένης ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, είναι το νέο σχέδιο, που επιστρατεύει η κυβέρνηση ενώπιον της νέας έκρηξης της πανδημίας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι οι σχετικές ανακοινώσεις...
θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.
Το σενάριο, που βρίσκεται στο τραπέζι του Μαξίμου, προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τουλάχιστον τεσσάρων επαγγελματικών ομάδων, με σταδιακή κλιμακωτή εφαρμογή και με πρώτους στην σειρά τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Ουσιαστικά, πρόκειται για το σχέδιο που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο μήνα - με ορίζοντα εφαρμογής όμως τότε το φθινόπωρο και μόνον ως έσχατο μέτρο εάν δεν αυξανόταν εθελοντικά ο ρυθμός των εμβολιασμών. Η έξαρση των κρουσμάτων όμως μέσα στον Ιούλιο, η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τον Αύγουστο αλλάζει τα δεδομένα και οδηγεί την κυβέρνηση σε αγωνιώδεις εναλλακτικές.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες μέρες και πέραν των εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας οι άλλες τρεις επαγγελματικές ομάδες, που πιθανώς θα κληθούν να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, είναι το υγειονομικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, αναμένεται κλιμακωτή εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας μέχρι και το φθινόπωρο, ανάλογα με τα τότε δεδομένα. Για παράδειγμα, στους υγειονομικούς είναι πιθανό να προηγηθεί το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τους εργαζομένους σε άλλες μονάδες. Η νομοθετική βάση υπάρχει μέσω του νόμου 4675/2020, που επιβεβαιώνει τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού, αλλά προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικότητας κατ' εξαίρεση και υπό όρους. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και έπειτα από γνώμη της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά οίκους ευγηρίας και υγειονομικές δομές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, όσοι επιμείνουν στην άρνηση, θα υφίστανται συνέπειες που αναμένεται να καθοριστούν με ειδικές ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται να λειτουργεί ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για νέες προσλήψεις (προς τις δομές όπου θα αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα) και να αποτελεί όρο για την απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης το ενδεχόμενο μετακίνησης - μετάθεσης προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με πολίτες, όπου είναι εφικτό, είτε ειδικότερες ρυθμίσεις, όπως η αναστολή εργασίας.
Στην κατεύθυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού έδειξε και η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣKAI, στην οποία το 65% των πολιτών φαίνεται να βλέπει θετικά το μέτρο. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, σε κάποιες ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε στενή επαφή με πολύ κόσμο, σχεδόν οι μισοί (49%) απάντησαν «σίγουρα ναι», το 16% «μάλλον ναι», το 19% «σίγουρα όχι», το 9% «μάλλον όχι», ενώ το 7% δήλωσε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάσσονται με συντριπτική πλειοψηφία (71%) οι συνταξιούχοι, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό 45%, οι επιχειρηματίες με 44% και ο ιδιωτικός τομέας με 34%. Τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είναι υψηλότερα στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ κατά του μέτρου τάσσονται όσοι δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr