9 Ιουλ 2021

«Μπλόκο» δανειστών στην αλλαγή των επικουρικών


Χριστίνα Κοψίνη

Την επιβολή ειδικού φόρου, προκειμένου να καλυφθούν το τεράστιο κόστος μετάβασης και οι εγγυήσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση, ζητεί η Ε.Ε. Θεωρούν, ότι τo υπέρογκo κόστος μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα συντάξεων θα επιβαρύνει μεσοπρόθεσμα την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους • Αυτός είναι...

πιθανότατα ο λόγος της μετάθεσης της συζήτησης του νομοσχεδίου για μετά το τέλος Αυγούστου • Στο τραπέζι το θέμα στη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 15 Ιουλίου.

Για την επιβολή ειδικού πόρου, δηλαδή μιας νέας φορολογικής επιβάρυνσης στον γενικό πληθυσμό, από τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέρος του υψηλού κόστους που έχει το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων, πιέζουν οι πιστωτές την κυβέρνηση, προκειμένου να δώσουν την τελική έγκρισή τους, στο νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση, αλλά δεν πείθει τους ίδιους για το εάν είναι διαχειρίσιμη η υλοποίησή του. Μια δαπάνη που προκύπτει από τη μετάβαση του υφιστάμενου αναδιανεμητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων σε ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα από την 1.1.2022.

Εάν ισχύσουν οι κυβερνητικές εγγυήσεις για διατήρηση των παλαιών συντάξεων στα υφιστάμενα επίπεδα, δηλαδή χωρίς μείωση, και αν επίσης ισχύσουν οι εγγυήσεις για μη αρνητικές αποδόσεις στις εισφορές που θα επενδυθούν στις αγορές, η επιστροφή εισφορών μετά την 15ετία ή ακόμη και η χορήγηση επικουρικών συντάξεων χηρείας και αναπηρίας, τότε η δαπάνη για τη δημιουργία αυτού του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος θα ανέλθει στο ύψος των 75-78 δισ. ευρώ.

Κατά τους πιστωτές, η μόνη περίπτωση να μη μειωθούν οι σημερινές συντάξεις, είναι να χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης από τη φορολογία των πολιτών.

Γι' αυτόν το λόγο, τα υπέρογκα κόστη μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα συντάξεων, που θα επιβαρύνουν μεσοπρόθεσμα την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους κατά 40% και θα αναγκάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια ετήσια δαπάνη ύψους 1 δισ. μετά το 2030 και πάνω από 2,5 δισ. μετά το 2040, είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι λόγοι που αναγκάζουν την κυβέρνηση, να αναζητήσει χρόνο, πριν προχωρήσει στην κατάθεση του νέου ασφαλιστικού για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Φυσικά, το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε χθες με ανακοίνωσή του, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, για τους λόγους που πήρε αναβολή για μετά τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στην Ολομέλεια της Βουλής. Εσπευσε, μάλιστα, να μιλήσει για προχωρημένη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ, που απέδιδε σε λόγους μη τεχνικούς την αναβολή. Ωστόσο, η ίδια η πραγματικότητα και οι δυσκολίες μιας συμφωνίας με τους πιστωτές έρχεται να αποδείξει, ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο στη διαπραγμάτευσή της, προκειμένου να τους πείσει, ότι η επιβολή νέας φορολόγησης δεν θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες, ιδιαίτερα όταν ευαγγελίζεται τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μεσαίων στρωμάτων.

Το θέμα θα συζητήσουν εκ νέου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών με τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου, στις 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οπωσδήποτε δε, αποτελεί ένα επιπλέον «αγκάθι» και για το υπουργείο Οικονομικών, που σε αυτήν τη φάση προσπαθεί να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις για τη νέα ρύθμιση εξόφλησης 60 - 72 δόσεων της πανδημίας και τη μονιμοποίηση χαμηλού ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Πάντως, χθες, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ανακοίνωσε, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θα έρθει στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. «Η υπαναχώρηση του υπουργείου Εργασίας είναι απόδειξη, ότι η κατακραυγή, οι αντιδράσεις της κοινωνίας και οι πιέσεις απέδωσαν», δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αλλάζει τον σχεδιασμό της σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου “Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά”», απάντησε το Γραφείο Τύπου του υπ. Εργασίας, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου σπάει στα δυο, με την προώθησή του στην Ολομέλεια να γίνεται με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της.

«Η ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τη διαβούλευση με τους φορείς, η οποία προχωρεί παράλληλα. Αμέσως μετά, θα προχωρήσει η επεξεργασία των σχετικών παρατηρήσεων και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, πριν από το κλείσιμο της Βουλής, τον Αύγουστο. Πρόθεση δε του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι, σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά την επαναλειτουργία της», σημειώνεται στο δελτίου Τύπου του υπ. Εργασίας.


efsyn.gr