Γιάννης Αγουρίδης
Απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας από το κυβερνητικό σχέδιο, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφήνονται στην τύχη τους
Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο (χωρίς να το έχουν δει ακόμη οι πολίτες) για την αξιοποίηση των πόρων...
του ταμείου ανάκαμψης, κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού Ecofin, μαζί με άλλα 11 ευρωπαϊκά. Βέβαια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπέστη ακόμη ένα στραπάτσο, καθότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις τού «Ελλάδα 2.0». Κι αυτό, καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες άσκησαν κριτική, διότι το σκέλος των δανείων (12,7 δισ. ευρώ) θα κατευθυνόταν κυρίως σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ούτως ή άλλως πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έσπευσε να ευνοήσει για άλλη μια φορά τα μεγάλα πορτοφόλια αφήνοντας εκτός τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αποτελούν το 95% του συνόλου των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Όπως παραδέχθηκε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η κυβέρνηση προορίζει για τις ελληνικές ΜμΕ μόλις 1,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 30,5 δισ. ευρώ που θα έρθουν από το ταμείο ανάκαμψης.
Παρά την κατακραυγή όλης της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και των οργανώσεων, η κυβέρνηση αρνήθηκε να παρουσιάσει και να συζητήσει στην Ολομέλεια της Βουλής το συνολικό σχέδιο, και όχι μια απλή περίληψη, πριν το καταθέσει επισήμως στην Κομισιόν προς έγκριση. Το συνολικό σχέδιο, άνω των 4.000 σελίδων, αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες και πριν ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων, οι οποίες αναμένονται προς τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια προσπάθεια επιβολής μνημονιακού τύπου τετελεσμένων και έσπευσε να φέρει άρον άρον τις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που μυρίζουν Μνημόνιο.
Απούσα η κοινωνία
Σύμφωνα και με έκθεση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), η διαβούλευση που έγινε στην Ελλάδα δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ, αντιθέτως, σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και τη Βουλγαρία, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικοί εταίροι αναφέρουν, ότι συμμετείχαν.
Σύμφωνα με μελέτη της Societe Generale, η Ελλάδα είναι η χώρα που διαθέτει τα λιγότερα κονδύλια (σχεδόν 17%) για την κοινωνική συνοχή σε σχέση με την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες διαθέτουν σε αυτή το 20% και πάνω των δαπανών τους.
Χαρίτσης: Να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι των λίγων
«Πυρά» εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης. Όπως επισήμανε ο ίδιος, «ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους την εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση του ταμείου ανάκαμψης».
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός «σήμερα πανηγυρίζει για την τυπική έγκριση του ελληνικού σχεδίου, αυτό που αποκρύπτει, όμως, είναι ότι η χώρα μας είναι η μοναδική, από τις δώδεκα που έλαβαν έγκριση, για την οποία ζητήθηκαν τροποποιήσεις, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι και μέσω ποιων διαδικασιών θα έχουν πρόσβαση στα κονδύλια του ταμείου».
«Κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις. Όπως είχε εξαρχής προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παραγωγικοί φορείς, αλλά δυστυχώς αγνόησε στην πρότασή της η κυβέρνηση Μητσοτάκη» πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε, επίσης, ότι «οι επαναληπτικές φιέστες της κυβέρνησης υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που απειλεί τη χώρα μας: τη μετατροπή του κρίσιμου για την στήριξη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας ταμείου ανάκαμψης σε εργαλείο πρόσκαιρου μικροκομματικού συμφέροντος από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του».
«Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε τον αυστηρό έλεγχο και την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, ώστε η ευκαιρία αυτή να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι λίγων και ισχυρών» κατέληξε.