6 Ιουλ 2021

Από το «ευχαριστώ» στην «τιμωρία»: Για την πανδημία φταίνε (ξανά) οι νέοι


Μαρίνα Αλεξανδρή

Οι «ένοχοι» είναι και πάλι οι νέοι. Είναι οι ίδιοι νέοι, που πριν από μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστούσε «για την επιμονή και την υπομονή τους στην πανδημία» και, εν είδει «ευχαριστώ» όπως έλεγε, τους αντάμειβε με 150 ευρώ τον καθένα, προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Επειδή όμως η «δωροκάρτα» δεν έπιασε και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε ρυθμούς εμβολιασμού, η «ευγνωμοσύνη» προς τους νέους τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες και η κυβερνητική προσέγγιση επανέρχεται στην τιμωρία.

Την προαναγγελία είχε κάνει από το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Είχε προειδοποιήσει, πως σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού θα ξεπεράσουν τα 1.500 (τελικά έφθασαν τα 1.797) και είχε πει, πως η μεγαλύτερη διασπορά διαπιστώνεται στους χώρους διασκέδασης.

Το απόγευμα ήρθε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς να τον επιβεβαιώσει και να ανακοινώσει τα νέα μέτρα πρόληψης (του τέταρτου κύματος) και τιμωρίας (των νέων).

Εν ολίγοις, η απάντηση της κυβέρνησης στην νέα έξαρση της πανδημίας είναι η απαγόρευση, από αύριο Πέμπτη, των ορθίων σε όλους τους χώρους διασκέδασης – σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ.

Οι παραβάτες απειλούνται με βαριά πρόστιμα και κυρώσεις, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ξεκαθαρίζει, πως ακόμη και από την πρώτη παράβαση, όποιο κατάστημα πιάνεται, να μην ακολουθεί το μέτρο των «υποχρεωτικά καθήμενων», θα τιμωρείται με αυτόματο «λουκέτο».

Αιτιολογώντας την απόφαση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επικαλέστηκε τον συνωστισμό και τα ανεξέλεγκτα, όπως είπε, πάρτι που έγιναν σε μαγαζιά της παραλιακής. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις εικόνες μαζικής διασκέδασης του Σαββατοκύριακου, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, υπερπροβλήθηκαν όλο το τελευταίο τριήμερο.

Η απόφαση της κυβέρνησης για νέα περιοριστικά μέτρα ήρθε μετά την έκρηξη των κρουσμάτων σήμερα, με τα hot spots της πανδημίας να εντοπίζονται κυρίως στην Αττική και στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προειδοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων και την επίμονα χαμηλή πορεία των εμβολιασμών, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ομαλή έκβαση της τουριστικής περιόδου όχι μόνον για τον Αύγουστο, αλλά ούτε καν πια έως το τέλος Ιουλίου.

Με αυτά τα δεδομένα, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να προσανατολίζεται και στην επαναφορά της καθολικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – ένα μέτρο, που η ίδια η κυβέρνηση είχε καταργήσει πριν από έναν μήνα στέλνοντας μήνυμα γενικής χαλαρότητας.

Το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας άφησε ανοιχτό μιλώντας το πρωί στον Σκάι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο» είπε, όταν ρωτήθηκε για το θέμα και πρόσθεσε: «Αλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά».

Ένα ακόμη μέτρο που η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να εφαρμόσει, αλλά πλέον επανέρχεται επίσης στο προσκήνιο είναι τα τοπικά lockdowns, στην περίπτωση που καταγραφεί περαιτέρω έξαρση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Από το μεσημέρι, επίσης, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα μέτρα των αυστηρών ελέγχων που ισχύουν για τα νησιά και στις χερσαίες μετακινήσεις – δηλαδή, να μην μπορούν να μετακινηθούν οι ανεμβολίαστοι από νομό σε νομό, εάν δεν προσκομίζουν αρνητικό PCR ή rapid test. Πρόκειται για ένα μέτρο εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και μένει να φανεί, εάν προβάλλεται απλώς ως φόβητρο ή εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει εν τέλει στην υιοθέτησή του.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr