5 Μαΐ 2021

Αναμέτρηση Μητσοτάκη – Τσίπρα με φόντο τους νέους


Μαρίνα Αλεξανδρή

Στον (κεντρικό τουλάχιστον) σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου η εγγύτερη ημερομηνία που παίζει για εκλογές, εντοπίζεται στο φθινόπωρο του 2022.

Νωρίτερα μπορεί να...

συζητείται ανασχηματισμός (πιθανώς και μέσα στο καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβρη κοντά στην ΔΕΘ), μπορεί να γίνονται εκλογικές ασκήσεις επί χάρτου και να αναλύονται σενάρια ετοιμότητας, όμως η βασική θέση που έχει παγιωθεί πια στο πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να ρισκάρει, αυτή την στιγμή, μια άνετη πλειοψηφία σε συνθήκες απλής αναλογικής και εν μέσω πανδημίας. Και πολύ περισσότερο, πριν αρχίσει να εισρέει το ρευστό του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην Κουμουνδούρου το σκηνικό των πολιτικών εξελίξεων διαβάζεται διαφορετικά. Μια ισχυρή πλειοψηφία, κυρίως στην προεδρική πλευρά, επιμένει, να βλέπει σοβαρή πιθανότητα για προσφυγή στις κάλπες το επόμενο φθινόπωρο με διπλό σκεπτικό, Αφενός διότι, όπως λένε, ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, πριν φανούν τα «λουκέτα», η ανεργία και τα οικονομικά αδιέξοδα της πανδημίας και, αφετέρου, διότι μετά από έναν χρόνο το διεθνές οικονομικό πλαίσιο για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση θα είναι πολύ χειρότερο απ ό,τι σήμερα (είτε αυτό αφορά το χρέος, είτε την απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης που τώρα διευκολύνουν τον φθηνό δανεισμό). Οσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, απαντούν, πως όποτε κι εάν έρθει το ευρωπαϊκό χρήμα, θα κατευθυνθεί μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα και ουδεμία άμεση επίδραση δεν θα έχει στα μικρομεσαία στρώματα.

Ανεξαρτήτως του ποιο από τα δύο σενάρια θα επαληθευθεί και στα δύο επιτελεία διαβάζονται ενδελεχώς οι δημοσκοπήσεις. Και βάσει αυτών χαράσσεται η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τακτική.

Στο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι για τρεις λόγους και ανησυχούν για μια συγκεκριμένη εκλογική ομάδα. Η ικανοποίηση εκπορεύεται, κατ΄αρχάς, από το γεγονός ότι η ΝΔ κρατά όχι απλώς ισχυρό αλλά άνετα διψήφιο προβάδισμα μετά από μια διαλυτική πανδημία – πόσο μάλλον που αυτό το προβάδισμα καταγράφεται στην διετία της διακυβέρνησής της, δηλαδή σε χρόνο που παραδοσιακά θεωρείται σημείο καμπής για κάθε κυβέρνηση.

Η ικανοποίηση επαυξάνεται από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, στα οποία το Μαξίμου εντοπίζει θωράκιση εκ δεξιών αλλά και αντοχή της επιρροής της ΝΔ στα μεσαία στρώματα παρά την οικονομική κρίση της πανδημίας. Εδώ, πολλά πιστώνονται και στην αντοχή του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Στον αντίποδα, ακόμη και οι βελτιωμένες μετρήσεις του Απριλίου σε σχέση με εκείνες του διμήνου Φεβρουαρίου-Μαρτίου, επαναβεβαιώνουν, ότι η ΝΔ εξακολουθεί να «πονάει» στην νεολαία. Κι εκεί στρέφει τον σχεδιασμό του για το επόμενο διάστημα το επιτελείο Μητσοτάκη, από την μία πλευρά με την εκπόνηση ειδικού σχεδίου προσέγγισης των νέων από την τριάδα Πιερακάκη – Σκέρτσου – Λιβάνιου και, από την άλλη, με την αλλαγή τόνου και ύφους συνολικά στον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Κάπως έτσι προέκυψαν και τα εύσημα στο πασχαλινό μήνυμα Μητσοτάκη προς τους νέους, που «μας δείχνουν τον δρόμο της υπευθυνότητας» με την προσέλευσή τους για εμβολιασμό με AstraZeneca – τους ίδιους νέους που μέχρι πρότινος ήταν οι «ανεύθυνοι» μεταδότες του κορονοϊού στις πλατείες.

Στην Κουμουνδούρου η νεολαία θεωρείται μεν το «ισχυρό χαρτί», αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που παρατηρούν, ότι από μόνη της δεν αρκεί για να κερδηθούν οι εκλογές. Η δύσκολη σχέση με τα μεσαία στρώματα παραμένει το μεγάλο, αμφίρροπο στοίχημα, κι εκεί έχει ενδιαφέρον η νέα εστίαση του Αλέξη Τσίπρα στην «ώριμη νεότητα», όπως την χαρακτηρίζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τις ομάδες των νέων μεν, παραγωγικών δε, ηλικιών άνω των 30 ετών, οι οποίοι θα αποτελέσουν και την αιχμή της πολιτικής μάχης του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, οι 30άρηδες είναι εκείνοι, που βλέπουν ξανά να τους κλείνουν κάθε προοπτική για καλά αμειβόμενη επαγγελματική καριέρα, είναι εκείνοι που ο νόμος Χατζηδάκη θα διαθέτει στους εργοδότες ως αναλώσιμους και είναι επίσης εκείνοι, που κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε νέο brain drain.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στοχευμένο ακριβώς πάνω στους νέους εργαζόμενους, θα κινηθεί η αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, με το στοίχημα όμως να είναι διπλό. Διότι δεν φθάνει μόνον να χτιστούν γέφυρες με την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πρέπει επίσης να πειστούν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, να φθάσουν και στην κάλπη, όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές.


tvxs.gr