4 Μαΐ 2021

Τρεις στόχοι για το Μέγαρο Μαξίμου


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Η μεταπασχαλινή περίοδος ξεκινά με μεγάλες προσδοκίες για το Μέγαρο Μαξίμου. Η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει εφιαλτική, αλλά, παρόλα αυτά, στο...

περιβάλλον του πρωθυπουργού υπάρχει ευφορία και αισιοδοξία για την εκπλήρωση τριών στόχων μέχρι το φθινόπωρο. 

► Βλέπουν μπροστά ένα ωραίο τουριστικό καλοκαίρι, με τα έσοδα από τον τουρισμό να φτάνουν ακόμη και στο 50% των εσόδων του 2019 (18,5 δισ ευρώ). Οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν κατά καιρούς τις ανησυχίες τους, αλλά η εκτίμηση που κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλά, θα υπάρξει έντονη κινητικότητα και στον εσωτερικό τουρισμό και οι ξένοι τουρίστες θα είναι σε φάση μεγάλης εξωστρέφειας, οπότε θα αφήσουν πολύ χρήμα στο πέρασμά τους. Τα μηνύματα που μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, είναι περισσότερο από ενθαρρυντικά. 

► Πιστεύουν, ότι μέσα στο καλοκαίρι η πανδημία θα έχει τεθεί σε πλήρη έλεγχο, με αποτέλεσμα να μπορούν να μιλούν για επίτευξη του στόχου για ανοσία της αγέλης. Θεωρούν, ότι ο εμβολιασμός των νεότερων με Astra Zeneca ήταν "μια μεγαλοφυής σύλληψη", η οποία βελτίωσε πολύ την εικόνα της κυβέρνησης στις μικρότερες ηλικίες και δημιούργησε θετική διάθεση σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Οι ενδείξεις που έχουν από τις κυλιόμενες μετρήσεις, είναι ότι λόγω της προόδου του εμβολιασμού ανεβαίνει ο δείκτης αισιοδοξίας στον γενικό πληθυσμό και αυτό εκ των πραγμάτων ευνοεί την κυβέρνηση. 

►Ευελπιστούν να γιορτάσουν τα δύο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ (τον Ιούλιο) με διψήφιο δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και υψηλή δημοτικότητα για τον πρωθυπουργό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για επιτυχία της κυβέρνησης και πολιτική κυριαρχία μακράς πνοής. Αυτό τους χρειάζεται, για να οργανώσουν τον σχεδιασμό τους σε σχέση με τις εκλογές, για να ελέγξουν την κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και για να προωθήσουν πολιτικές, στις οποίες πιστεύουν και οι οποίες έχουν πολιτικό κόστος (πχ πανεπιστημιακή αστυνομία, εργασιακά κοκ). 

Σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης η πρώτη αποτίμηση θα γίνει στο τέλος Μαϊου, ενώ είναι ήδη δεδομένη η απόφαση, πως ότι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει. Υπάρχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για σιωπηρή μετακίνηση πόρων του ΕΣΠΑ στον τουρισμό και στην εστίαση και αυτό δημιουργεί την πεποίθηση στο οικονομικό επιτελείο, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις σ αυτούς τους κλάδους θα αντέξουν. 

Σε κάθε περίπτωση αισιοδοξούν, ότι η αγορά θα κινηθεί, λόγω της διάθεσης του κόσμου να εκτονωθεί μετά από τόσους μήνες σε λοκντάουν και θεωρούν ότι ανοίγει ένας κύκλος θετικών εξελίξεων, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα ευνοήσει την κυβέρνηση. Πόσο μάλλον που το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές. 

Μια πρώτη ένδειξη, για το αν η αισιοδοξία της κυβέρνησης έχει βάση, θα είναι η δυναμική των κινητοποιήσεων εναντίον του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο θα είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία της επόμενης περιόδου. 


ΠΗΓΗ: tvxs.gr