13 Μαΐ 2021

Η Φώφη Γεννηματά επιστρέφει στην προοδευτική διακυβέρνηση

Μετά από μήνες αποχής από κάθε αναφορά στην προοδευτική διακυβέρνηση, που προκάλεσε κύμα επιθέσεων εναντίον της από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η επικεφαλής...

του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επιστρέφει στις αντιδεξιές ρίζες του κόμματός της.

Παίρνει θέση στη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ορίζοντας ως βασικό της αντίπαλο τον Ανδρέα Λοβέρδο, που δεν κρύβει τη συνάφειά του με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.

Σε συζήτησή της με το δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο, στις εργασίες του Οικονομικού Forum των Δελφών, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι υποψήφια (παρόλο που δεν καταγράφει καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα) και ότι το αφήγημά της είναι η προοδευτική διακυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής:

«Το φθινόπωρο η κεντρική επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να εγγυηθούμε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Ναι θα είμαι εδώ. Και θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα για τη χώρα. Έχω αφήγημα για προοδευτική διακυβέρνηση. Έχω αφήγημα που μπορεί να βάλει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές. Γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να ανακάμψει από την υγειονομική και οικονομική κρίση με συντηρητικές πολιτικές, αυτές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και οδηγούν δεκαετίες πίσω».

Η κριτική της στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία άφησε απ' έξω τον Αλέξη Τσίπρα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που βλέπω να κάνει, είναι να προσπαθεί να καβαλήσει ένα κύμα διαμαρτυρίας, όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά αυτό είναι ξεπερασμένο, δεν περνά σήμερα που οι ανάγκες είναι τεράστιες, είμαστε το μοναδικό προοδευτικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί προοδευτική διακυβέρνηση. Όπως έκανε στο παρελθόν με λαϊκή υποστήριξη το ΠΑΣΟΚ, σήμερα η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΗΜΑ Αλλαγής».

Η Φ. Γεννηματά έδωσε στίγμα αριστερής σοσιαλδημοκρατίας:

«Το δικό μας αφήγημα μιλάει για ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που αντιμετωπίζει τις ανισότητες, εξασφαλίζει την πλήρη απασχόληση με δημόσιες επενδύσεις και για σύγχρονες κοινωνικές υποδομές και κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις που θα εξασφαλίζουν εθνική προστιθέμενη αξία, δηλαδή, παραγωγή στον τόπο μας. Γιατί έτσι δημιουργούμε πολλές νέες ποιοτικές θέσεις εργασίες και μπορούμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά στον τόπο της. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το σχέδιο που μας έχει παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, που μιλά κυρίως για εισαγωγές και κατανάλωση».

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι, ότι η Φ. Γεννηματά εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων και εντάσσει το κόμμα της σε ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη Δεξιά.

Δεν είναι προφανές, πόσο θα αποδώσει η νέα στρατηγική της απέναντι στον εξαιρετικά δραστήριο Ανδρέα Λοβέρδο, που πηγαίνει όσο πιο δεξιά μπορεί, καταθέτοντας πχ. αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή για τις Πρέσπες, εκφράζοντας σαφώς τη δυσφορία του για το συμβιβασμό με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στην επόμενη εκδήλωση που θα κάνει για θέματα εξωτερικής πολιτικής (στις 24/5), θα έχει καλεσμένους την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον γιατρό Γιάννη Δατσέρη που ήταν ο εξ απορρήτων του Ευ. Βενιζέλου στη μάχη του για την ηγεσία εναντίον του Γ. Παπανδρέου.

Η Καϊλή εκφράζει το πιο σκληρά «πατριωτικό» κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και είχε πάρει μέρος στα συλλαλητήρια για το μακεδονικό, παρά την αντίθετη «γραμμή» της Χ. Τρικούπη, ενώ ο Δατσέρης θυμίζει τον σαμαροβενιζελισμό και τη δυνητική μελλοντική αναπαραγωγή του με Μητσοτάκη - Λοβέρδο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Α. Λοβέρδος έχει στο πλευρό του το πιο φανατικό αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ και η επιστροφή της Φ. Γεννηματά στην προοδευτική διακυβέρνηση το πιθανότερο είναι, ότι θα τις φέρει πιέσεις. Μένει να φανεί, πόσο θα αντέξει.

 

Άννα Γκρίτζη