13 Μαΐ 2021

Η κάνναβη ζαλίζει τη ΝΔ

 


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Ελάχιστοι στη ΝΔ ευχαριστήθηκαν με τα εύσημα που απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στον Νίκο Καρανίκα, που ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα είχε βρεθεί στο...


στόχαστρο των πιο φανατικών του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ο Αδ. Γεωργιάδης έκανε μια μακροσκελέστατη ανάρτηση, για να εξηγήσει την αλλαγή στάσης απέναντι στην φαρμακευτική κάνναβη, αλλά τα πολλά του λόγια δεν φάνηκαν αρκετά, για να πειστούν οι δυσαρεστημένοι, από τη στροφή που έκανε το κόμμα τους και από τον τρόπο που την έκανε.

H δεξιά αλλά αντιμητσοτακική εφημερίδα «Δημοκρατία» έκανε πρωτοσέλιδο τον τίτλο «δουλειές με φούντες και διασυρμός Αδωνη» ενώ και η καραμανλική «Εστία» έδειξε, διακριτικότερα, την απαρέσκειά της για την πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης.

Ο πρώτος  στην κυβέρνηση που εξέφρασε τη δυσφορία του είναι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, συνοδοιπόρος του Αδ. Γεωργιάδη στον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 δεν έκρυψε, ούτε προσπάθησε να κρύψει, την ενόχλησή του:

«Έχω κάνει τις τοποθετήσεις μου στο υπουργικό, έχω διατυπώσει τις θέσεις μου, δεσμεύομαι από τη συλλογικότητα των αποφάσεων και δεν σχολιάζω τοποθετήσεις συναδέλφων», είπε αποφευκτικά. Στην ερώτηση, αν επιμένει στις απόψεις που είχε διατυπώσει το 2018 «περί ανεξέλεγκτης χρήσης του χασίς», επανέλαβε, πως οι θέσεις του είναι σταθερές. Οσο για τα εύσημα στον Νίκο Καρανίκα, ο Μάκης Βορίδης δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, με τη σημείωση, «για αυτά θα πρέπει να ρωτήσετε τον Άδωνι».

Πόσο πιο ψυχρά να τοποθετούταν! Και πόσο πιο σαφή να έκανε την αποστασιοποίησή του!

Πίσω από τον Μ. Βορίδη είναι αρκετοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, που δεν καταλαβαίνουν την ειλικρίνεια με την οποία ο Αδ. Γεωργιάδης αναγνώρισε το λάθος της ΝΔ, όταν καταψήφισε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την φαρμακευτική κάνναβη. Πόσο μάλλον δεν καταλαβαίνουν, γιατί θέλησε να δικαιώσει τον Καρανίκα, που υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία προεκλογικά για το αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ που τον στοχοποίησε άγρια.

Ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου ευχαριστήθηκαν, για τη φασαρία που έκανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Και βέβαια δεν τους άρεσε, που ο Ν. Καρανίκας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» είπε, ότι του τηλεφώνησε ο Αδωνις Γεωργιάδης και του ζήτησε συγγνώμη.

Η πρόθεση ήταν, να περάσει χαμηλά η αλλαγή στάσης του κυβερνώντος κόμματος (και) στο θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης, γιατί δεν είναι μια δημοφιλής επιλογή για το παραδοσιακό τους ακροατήριο. Τελικά, έγινε ντόρος και οι βουλευτές που είναι ενοχλημένοι για άλλους λόγους από το Μέγαρο Μαξίμου, έβαλαν ένα νέο βέλος στη φαρέτρα τους.