15 Μαΐ 2021

Καλοκαίρι και καταχνιά


Και μόνο το γεγονός ότι στην προβολή της τυπικής επίσημης εκκίνησης της τουριστικής περιόδου φέτος απέφυγε να εμπλακεί ο πρωθυπουργός, όπως με υπερβολικό στόμφο έκανε πέρσι με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, δείχνει, ότι η κυβέρνηση...

κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ισχύει και εδώ το ρητό «όποιος καεί απ' τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι».

Γιατί το 2020, παρά το πολύ καλό επιδημιολογικό προφίλ της χώρας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η μεγάλη επικοινωνιακή επένδυση της κυβέρνησης στο άνοιγμα του τουρισμού κατέληξε σε μια μεγάλη αποτυχία.

Πενιχρά ήταν τα αποτελέσματα για λίγες επιχειρήσεις του κλάδου, δεκάδες χιλιάδες ήταν οι εποχικοί εργαζόμενοι που μπήκαν σε μακρόχρονη περιπέτεια, υποχρεωμένοι να επιβιώσουν για σχεδόν έναν χρόνο με ελάχιστα χρήματα από τις αναστολές συμβάσεων και τα εποχικά επιδόματα. Συν τοις άλλοις, υπάρχει και το ερώτημα, αν το αναιμικό τουριστικό κύμα πυροδότησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Είναι, μήπως, φέτος, καλύτερη η αφετηρία εκκίνησης; Κάθε άλλο, αφού έχουν μεσολαβήσει ένα σαρωτικό τρίτο κύμα της πανδημίας, μια προβληματική διαχείρισή του από την ελληνική και όλες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ένας ασθμαίνων ρυθμός στους εμβολιασμούς, ασάφειες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ένας οικονομικά τσακισμένος κλάδος.

Παρ' όλα αυτά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι για τη χώρα μας βασικές τουριστικές αγορές, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι περισσότερο μια ψυχολογική διάθεση φυγής, από τη μέγκενη του φόβου που τροφοδοτεί η πανδημία και απελευθέρωσης από τους ατελέσφορους περιορισμούς και λιγότερο προϊόν κάποιας ασφαλούς εκτίμησης ή χειροπιαστών ενδείξεων.

Αυτό αφορά και τον Γερμανό, τον Αγγλο ή τον Ρώσο ταξιδιώτη που προσβλέπει σε λίγες μέρες χαλάρωσης σε ένα ηλιόλουστο, παραθαλάσσιο ελληνικό θέρετρο. Αλλά και τον Ελληνα ξενοδόχο, την οικογενειακή μικροεπιχείρηση καταλυμάτων, τον μόνιμο και εποχικό εργαζόμενο στον τουρισμό, που περιμένουν επιτέλους να δουλέψουν, να βγουν από τη φθορά της αναγκαστικής ανεργίας.

Με λίγα λόγια, παρά την ανησυχητική επιμονή της πανδημίας, υπάρχει ένα απόθεμα ελπίδας και αισιοδοξίας η φετινή τουριστική σεζόν να είναι αρκετά καλύτερη από την περσινή, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει και, κυρίως, να μην το καταστρέψει με πράξεις ή παραλείψεις της.


efsyn.gr