11 Απρ 2021

Σκέψεις για Πάσχα στο χωριό με πιστοποιητικό εμβολιασμού και rapid test

 


Με... διαβατήριο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό rapid test που θα επιδεικνύουν οι πολίτες στα διόδια, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν το Πάσχα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το σενάριο αυτό εξετάζεται την τελευταία εβδομάδα και θα αποφασιστεί, μετά από τις εισηγήσεις της επιτροπής..

των λοιμοξιολόγων, λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο υπουργός Επικρατείας, κύριος Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το σενάριο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό με rapid test και πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι ένα σενάριο που κερδίζει καθημερινά έδαφος λόγω πολλών παραγόντων που προσμετρούνται σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αρχικά οι πολίτες θα περνούν τα όρια του νομού που διαμένουν για να μετακινηθούν σε άλλο νομό με ασφάλεια. Όπως άλλωστε γίνεται και με τους ξένους επισκέπτες που φτάνουν στην χώρα καθημερινά με πτήσεις αλλά και από τα χερσαία σύνορα.

Ένας ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας είναι αυτός των εμβολιασμών. Μέχρι τα τέλη Απριλίου υπολογίζεται πως θα έχουν εμβολιαστεί τρία εκατομμύρια άτομα, κάποιοι και με τις δυο δόσεις του εμβολίου και κάποιοι με την μια. Αυτό το αριθμητικό δεδομένο είναι ικανό σε συνδυασμό με τον ανοιξιάτικο καιρό και την πρόθεση αποτροπής των συναθροίσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, να ανοίξει τις μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Άλλωστε το τελευταίο που θα θέλουν δουν στην κυβέρνηση τις ημέρες του Πάσχα, θα είναι συνωστισμοί σε πλατείες, ταράτσες και μπαλκόνια, σε μια περίοδο που ο καιρός θα μπορεί να είναι σύμμαχος για εξορμήσεις στη φύση, με την ατομική ευθύνη των πολιτών σε «πρώτο πλάνο» αλλά και την αποσυμπίεση που χρειάζεται η κοινωνία και έχουν διαπιστώσει τα κυβερνητικά στελέχη που έχει ανάγκη η κοινωνία. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, αφού συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες και κυρίως αν υπάρξει αποκλιμάκωση του αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων από τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.