14 Απρ 2021

Κομισιόν: επιπλέον δόσεις Pfizer τώρα και νέο συμβόλαιο για μεταλλάξεις ως το 2023


Μαρία Ψαρά

Σε συμφωνία με την BioNTech-Pfizer για επιτάχυνση της διάθεσης 50 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων τον δεύτερο τρίμηνο ξεκινώντας τον Απρίλιο κατέληξε η Κομισιόν.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, που διευκρίνισε, ότι αυτές οι 50 εκατομμύρια δόσεις είχαν αρχικά προβλεφθεί για παράδοση το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τώρα, είναι διαθέσιμες στο δεύτερο τρίμηνο.

 «Αυτό θα αυξήσει τις συνολικές δόσεις της BioNTech-Pfizer σε 250 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο. Αυτές οι δόσεις θα κατανεμηθούν αναλογικά στον πληθυσμό, μεταξύ όλων των κρατών μελών. Αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενοποίηση της διάθεσης των εκστρατειών εμβολιασμού», είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 Η ίδια αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της Johnson & Johnson χθες. «Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που μπορούν να διαταράξουν το προγραμματισμένο πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων. Επομένως, είναι σημαντικό να δράσουμε γρήγορα, να προβλέψουμε και να προσαρμοστούμε όποτε είναι δυνατόν. Κάνουμε ότι μπορούμε, για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη εμβολιασμών στην Ευρώπη, αυξάνοντας επίσης την προσφορά εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», τόνισε.

 Η πανδημία COVID-19 παραμένει μια σοβαρή απειλή για την υγεία και τη διαβίωση των ανθρώπων. Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο. «Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε τον στόχο μας για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να περιορίσουμε τον ιό. Και τα καλά νέα είναι: Ο εμβολιασμός αυξάνει την ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη! Τα κράτη μέλη έχουν λάβει περισσότερες από 126 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από χθες. Και χαίρομαι που λέω ότι σήμερα έχουμε φτάσει τα 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα ορόσημο για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Από αυτούς τους 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς, περισσότερο από το ένα τέταρτο είναι δεύτερες δόσεις - που σημαίνει ότι έχουμε πλέον περισσότερα από 27 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως», τόνισε η Πρόεδρος.

 Η Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης, ότι η στρατηγική της Κομισιόν είναι, ότι για να προετοιμαστούμε για το μέλλον, οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα από την πρώτη φάση της απάντησής μας στην πανδημία. «Σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ίσως χρειαζόμαστε ενισχυτικά εμβόλια για να ενισχύσουμε και να παρατείνουμε την ανοσία. και εάν εμφανιστούν μεταλλάξεις, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε εμβόλια προσαρμοσμένα σε νέες μεταλλάξεις. και θα τα χρειαζόμαστε νωρίς και σε επαρκείς ποσότητες. Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να επικεντρωθούμε σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους. Τα εμβόλια mRNA αποτελούν ιδιαιτέρως», επισήμανε.

«Με βάση όλα αυτά, αρχίζουμε τώρα μια διαπραγμάτευση με την BioNTech-Pfizer για τρίτο συμβόλαιο. Αυτή η σύμβαση θα προβλέψει την παράδοση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά την περίοδο 2021 έως 2023. Και θα συνεπάγεται, ότι όχι μόνο η παραγωγή των εμβολίων, αλλά και όλα τα βασικά συστατικά, θα βασίζεται στην ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκινάμε σήμερα (και ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα) αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην απάντηση της Ευρώπης στην πανδημία. Ενδέχεται να ακολουθούν άλλες συμβάσεις, με άλλες εταιρείες. Είμαστε σε αυτό μαζί. Και θα κερδίσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα ενάντια στην πανδημία», κατέληξε η Πρόεδρος της Κομισιόν.