4 Απρ 2021

Lockdown / Το γαλάζιο ακορντεόν παίζει ατομική ευθύνη


Κώστας Σαββόπουλος

Η χώρα σηκώνει ρολά με 3.000 κρούσματα, ενώ μπήκε στο lockdown με 2.556 κρούσματα

Νέο success story επιχειρούν να εγγράψουν οι ένοικοι του Μαξίμου στο πεδίο της πανδημίας, κυρίως ενόψει της επόμενης ημέρας της οικονομίας, στο πλαίσιο μιας...

απεγνωσμένης προσπάθειας να εκτονωθεί η δυσφορία των πολιτών έναντι των γαλάζιων παλινωδιών. Η αμιγώς πολιτική απόφαση να δοθούν «μικρές ανάσες ελευθερίας» (όπως αρέσκονται να σημειώνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι) προς την εξουθενωμένη κοινωνία, υπαγορεύθηκε από το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, που αποτυπώνουν την ταχεία φθορά της Ν.Δ. Υπ' αυτό το πρίσμα, οι αντιφάσεις των κυβερνητικών κινήσεων μεγιστοποιήθηκαν και άγγιξαν τη σφαίρα του παραλόγου. Η χώρα σηκώνει τα ρολά (σ.σ.: άρση διαδημοτικών κινήσεων σαββατοκύριακα, άνοιγμα λιανεμπορίου από αύριο) καταγράφοντας καθημερινά πάνω από 3.000 κρούσματα, ενώ στις 7 Νοεμβρίου 2020 εισήλθε στο lockdown με 2.556 κρούσματα.

Το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα θόλωσε η πρωθυπουργική εκτίμηση, ότι «μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», στον αντίποδα των γαλάζιων σεναρίων - διαρροών για επανεκκίνηση του κλάδου λίγο πριν το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου. Ήδη, μία ημέρα νωρίτερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε, ότι «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της εστίασης με χρήση των εξωτερικών χώρων» καλλιεργώντας και τις ανάλογες προσδοκίες στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου... Σημειώνεται, ότι τα 82.000 καταστήματα εστίασης, που απασχολούν 385.000 εργαζόμενους, είναι ήδη πέντε μήνες κλειστά. Το λιανεμπόριο λειτούργησε (δεν λειτούργησε μόνο το διάστημα 13 Δεκεμβρίου - 28 Φεβρουαρίου), κυρίως με τη μέθοδο του click away...

Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός, προχθές στη Βουλή, ισχυρίστηκε, ότι ο ίδιος ακολουθεί τον «δρόμο του ρεαλισμού»! Πολιτικά απομονωμένος αλλά αυτοεπαινούμενος για τη διαχείριση της δίδυμης υγειονομικής - οικονομικής κρίσης, υποστήριξε, ότι εισέπραξε «από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, την κυρία Γεννηματά μαξιμαλισμό, τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό»!

Προληπτική μετάθεση ευθυνών στους πολίτες

Το γαλάζιο ακορντεόν, ωστόσο, συνεχίζει να παίζει μονότονα το τροπάριο της ατομικής ευθύνης. Η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταθέσει προκαταβολικά στους πολίτες την ευθύνη για ένα πιθανό πισωγύρισμα στο πλαίσιο της «αποσυμπίεσης», αποτυπώθηκε και στην πρωθυπουργική ρητορική. «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγοντας κάθε ψήγμα αυτοκριτικής για τον εκτροχιασμό της πανδημίας. Την οδό της σιωπής διατήρησε και έναντι του καθολικού αιτήματος για συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ενώ ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος αποκάλυψε, ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε προχωρήσει στη σχετική εισήγηση από τον Φεβρουάριο, αλλά απορρίφθηκε λόγω υψηλού κόστους!

Απουσία στους μαθητές χωρίς self test

Σε αυτό το φόντο, τα αμφιλεγόμενα self tests αποτελούν το βασικό «εργαλείο» της «ελεγχόμενης επανεκκίνησης», με τους πολίτες να αναλαμβάνουν την ευθύνη και της επιδημιολογική επιτήρηση! Από την ερχόμενη Τετάρτη, οι πρώτες παρτίδες των self tests θα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων και σε πρώτη φάση θα διατίθενται στους μαθητές Λυκείου και στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες από τις 12 Απριλίου. Έντονες αντιδράσεις και σάλο στα κοινωνικά δίκτυα προκαλεί το γεγονός, πως η κυβέρνηση “τιμωρεί”, θέτοντας εκτός μαθημάτων τους μαθητές που δεν φέρουν βεβαίωση διενέργειας self test! Το οξύμωρο είναι, ότι οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχου ανάγουν τα τεστ αυτοελέγχου σε «κλειδί» για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως «είναι συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας"!

Καπέλωμα της επιτροπής

Ο πανικός που διέπει το κυβερνητικό επιτελείο λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας και της οικονομικής καθίζησης κλιμακώνει και τις ενέργειες απαξίωσης ή παράκαμψης της επιτροπής των ειδικών - που, όπως σημειώνει μέλος της στην ΑΥΓΗ, «λειτουργεί πλέον με το μαχαίρι στον λαιμό». Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να εκφράσει, από το βήμα της Βουλής, τη διαφωνία του για το μέτρο της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, λέγοντας ότι «ήταν μια εισήγηση της επιτροπής, εμένα δεν με έβρισκε απολύτως σύμφωνο», σηματοδοτεί πλέον την πρόθεση της κυβέρνησης, να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών και στους λοιμωξιολόγους για την ταλαιπωρία των πολιτών! Μία ημέρα νωρίτερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε ανοίκεια επίθεση στους ειδικούς, διότι δεν άναψαν το πράσινο φως για να ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής, καθώς τους προσήψε «συντεχνιακή λογική». Στην τελευταία δε τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των ειδικών, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποίησε ευθεία παρέμβαση, με σκοπό να μπει η επιστημονική σφραγίδα στις ειλημμένες αποφάσεις για τις περιβόητες «βαλβίδες αποσυμπίεσης». Μέλη της επιτροπής μάλιστα μίλησαν για «εισήγηση Γεραπετρίτη», που οδήγησε στην αντιστροφή των ρόλων. Η πλειονότητα των μελών της επιτροπής φέρεται να εξέφρασε αντιθέσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό λόγω του σφυροκοπήματος του κορωνοϊού και της ασφυκτικής κατάστασης των ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Μνημόνιο ελληνικής ιδιοκτησίας

Με εύηχα συνθήματα και βαρύγδουπες εξαγγελίες θεμελιώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει θετική ατζέντα στο σκέλος της οικονομίας. Στο επίκεντρο της γαλάζιας επικοινωνιακής τακτικής τίθεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που βαπτίστηκε «Ελλάδα 2.0» και στην ουσία αποτελεί ένα Μνημόνιο ελληνικής ιδιοκτησίας. Το σχέδιο βασίζεται στο πόρισμα Πισσαρίδη και ο πρωθυπουργός αποσιωπά την αποδιάρθρωση του εργασιακού δικαίου, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την εκκαθάριση των «ζόμπι» μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον πυρήνα του. Στην πρόσφατη εκδήλωση της παρουσίασης πάντως δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς δεν απολαύει της εμπιστοσύνης του Μαξίμου στο εγχείρημα της αξιοποίησης των κονδυλίων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης...


ΠΗΓΗ: avgi.gr