4 Απρ 2021

«Ελλάδα 2.0»: Ταμείο ανάκαμψης για τράπεζες και μεγάλα πορτοφόλια


Γιάννης Αγουρίδης

Η κυβέρνηση έχει αγνοήσει πλήρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 90% των εταιρειών.

Σχέδιο στήριξης στους λίγους με μεγάλα... πορτοφόλια αποτελούν, τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης.

Παράλληλα, έχει φροντίσει επιμελώς, να αποκρύψει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες το συνοδεύουν και προέρχονται από τη γνωστή ως έκθεση Πισσαρίδη. Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, καθότι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο των 2.000 σελίδων, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά και τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι εντυπωσιακό το γεγονός, πως η κυβέρνηση έχει αγνοήσει πλήρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 90% των εταιρειών.

Παράλληλα, δεν φαίνεται να υπάρχει στήριξη στους εργαζομένους, ενώ προκύπτουν βάσιμες εκτιμήσεις, ότι το σχέδιο Πισσαρίδη περιλαμβάνει αλλαγές επί τα χείρω, όπως ελαστικοποίηση της εργασίας, μείωση κοινωνικών επιδομάτων και εκκαθάριση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με παράλληλες φοροελαφρύνσεις και πάλι για τους λίγους.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε, ότι το σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης θα προσθέσει 180.000 θέσεις εργασίας. Το παραπάνω συνεπάγεται μόλις 30.000 θέσεις κατ’ έτος. Είναι αρκετό κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ιανουάριος 2021) εκτιμάται, ότι δύσκολα θα αποφύγουν την οριστική διακοπή λειτουργίας τους 200.000 επιχειρήσεις. Ο τουρισμός το 2019 είχε προσεγγίσει το υψηλό επίπεδο απασχόλησης των 411.000 ατόμων.

Συνεπώς, εάν ληφθεί υπόψη, ότι τα έσοδα του τουρισμού το 2021 θα φτάσουν το 40% του έτους 2019 και λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς και το γεγονός ότι από τα 32 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης θα εισρεύσουν στην Ελλάδα το 2021 5,5 δισ. ευρώ, τότε 600.000 περίπου θέσεις εργασίας θα βρίσκονται αντιμέτωπες στις αρχές της τουριστικής περιόδου με τον κίνδυνο της ανεργίας, γεγονός που θα εκτινάξει την συνολική ανεργία σε επίπεδα 1.350.000 ατόμων, αριθμός ο οποίος παραπέμπει σε μνημονιακή περίοδο.

Βέβαια, η έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2021 και η απασχόληση στον συγκεκριμένο κλάδο 200.000 ατόμων θα συμβάλει στη μείωση του επιπέδου της ανεργίας στα 1.150.000 άτομα (25%) στις αρχές του καλοκαιριού, διαμορφούμενη στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 στο επίπεδο του 28,2% (1.300.000 άτομα). Η αντιπαραβολή των παραπάνω στοιχείων δείχνουν, πως η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει ουσιαστικό μηχανισμό στήριξης της εργασίας.

Από εκεί και πέρα η χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης μέσω των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ θα γίνει μέσω τραπεζών, αλλά θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Η χρηματοδότηση θα φτάνει μέχρι το 50% της επένδυσης μέσω κάποιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως η EBRD, το 30% θα είναι δάνειο από τράπεζες και το 20% θα είναι ίδια κεφάλαια της επιχείρησης.

Οι προβλεπόμενοι πόροι θα καταβάλλονται σε δόσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την υλοποίησή τους και μάλιστα με αυστηρότερα σε σχέση με παλαιότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το σύστημα των εκταμιεύσεων είναι αντίστοιχο με αυτό των Μνημονίων, με τη διαφορά ότι η έκθεση Πισσαρίδη έχει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και των έργων για τα οποία ζητάει χρηματοδότηση. Κάθε εξάμηνο οι Βρυξέλλες θα περνάνε από κόσκινο τα ορόσημα που έχουν τεθεί. Συνεπώς το κρίσιμο ζήτημα αφορά τις μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο τελικό κείμενο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.