21 Απρ 2021

Κούρεμα ενοικίων: Διπλές αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το τέλος της εβδομάδας


 Διπλή αποζημίωση θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πιθανότατα το βράδυ της Πέμπτης ή το αργότερο μέσα στην Παρασκευή, θα..

καταβληθούν και οι αποζημιώσεις για τα "κουρέματα" που έγιναν στα ενοίκια του Φεβρουαρίου, ενώ θα δοθούν ως "προκαταβολή" οι αποζημιώσεις για τα κουρέματα του μηνός Μαρτίου. Είναι η πρώτη φορά που προκαταβάλλεται αποζημίωση καθώς δεν θα απαιτείται καν να έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις (δηλώσεις COVID όπως λέγονται) από την πλευρά των ιδιοκτητών. Ήδη από χθες έχει ξεκινήσει και η πληρωμή των αποζημιώσεων σε όσους ιδιοκτήτες έκαναν διορθωτικές δηλώσεις μέχρι τις 19 Απριλίου.

Στόχος, εκτός από το να δοθεί μια σημαντική ένεση ρευστότητας στους ιδιοκτήτες ακινήτων πριν από το Πάσχα είναι να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς προβλήματα μέχρι τον Ιούνιο καθώς πλέον αυξάνονται αισθητά οι πιθανότητες το "κούρεμα" του ενοικίου να ισχύσει και για τον μήνα Μάιο, τουλάχιστον για τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί.

Τον δρόμο για την καταβολή "προκαταβολής αποζημίωσης" άνοιξε η υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ στο ΦΕΚ. Ουσιαστικά, οι προκαταβολές για τον Μάρτιο, θα δοθούν σε όσους έκαναν δηλώσεις COVID για τον Φεβρουάριο.

Θα υπάρχουν επίσης, έξι προϋποθέσεις:

α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.


β) Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.


γ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.


δ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο 2021 βάσει των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Α' και Πίνακα Β' της Α.1063/2021 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών.


ε) Να τελεί σε αναστολή για τον μήνα Μάρτιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/ έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης.


στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον μήνα Μάρτιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο - εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.