21 Απρ 2021

Πανελλήνιες: 15 Μαΐου η ανακοίνωση για τον αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια


Την ανακοίνωση περιμένουν με αγωνία οι υποψήφιοι, που θα λάβουν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς φοβούνται πιθανή μείωση στον αριθμό των θέσεων, οι οποίες θα δοθούν στα  ΑΕΙ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων ήταν..

77.970

Tέσσερις ρυθμίσεις για κατεπείγοντα εκπαιδευτικά θέματα κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες επιλύουν διάφορα ζητήματα επείγουσας φύσης για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και θέματα.

Αναλυτικά:

Ορίζεται η 15η Μαΐου ως ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης. Την ανακοίνωση αυτή περιμένουν με αγωνία οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς φοβούνται πιθανή μείωση στον αριθμό των θέσεων που θα δοθούν στα  ΑΕΙ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι λόγω της πανδημίας το υπουργείο Παιδείας δεν μείωσε τον αριθμό των εισακτέων γεγονός που ανακούφισε τους μαθητές της Γ΄ λυκείου. Το 2020 ο αριθμός των εισακτέων είχε παραμείνει ίδιος με το 2019  και ανήλθε σε 77.970. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας πέρυσι είχε επισημάνει ότι «ο  συνολικός αριθμός εισακτέων παραμένει ίδιος με τον τελικό περσινό αριθμό εισακτέων, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού».

Προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των Πρυτανικών Συμβουλίων των ΑΕΙ σχετικά με τις Επιτροπές Ασφάλειας και Προστασίας καθώς και με θέματα που αφορούν το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εξωτερικών χώρων των Πανεπιστημίων,

Καταγράφονται οι κατηγορίες επιστημονικού προσωπικού που δύνανται να εφημερεύουν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο και περιγράφεται η διαδικασία ορισμού της αμοιβής των εφημεριών αυτών,

Αναπροσαρμόζεται, λόγω των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, ο μέγιστος αριθμός των εξαμήνων φοίτησης που τίθεται ως προϋπόθεση για φοιτητές τμημάτων ΤΕΙ, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, εφόσον περιλαμβάνονται πρακτικές, κλινικές ή εργαστηριακές ασκήσεις.