Την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου (EMPL), συζητήθηκε το ζήτημα του Επαρκούς Κατώτατου Μισθού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρώπη δημοκρατίας, ευημερίας και δίκαιης ανάπτυξης από τη μια μεριά και συμπίεση μισθών..
από την άλλη, δεν συμβαδίζουν, υπογράμμισε ο Κώστας Αρβανίτης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.Μιλώντας στην Επιτροπή EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων) του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κώστας Αρβανίτης πρότεινε ρήτρα αποκλεισμού από χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ για επιχειρήσεις που δεν προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά στα μισθολογικά «πάθη» των εργαζομένων σε χώρες που πέρασαν μνημόνια, όπως η Ελλάδα, ζήτησε η υπό συζήτηση Οδηγία να στοχεύει και στην αποκατάσταση των μισθών στις χώρες που επλήγησαν από πολιτικές των ελίτ των τελευταίων ετών.
Η συζήτηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού Ευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού, διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με τις πολιτικές ομάδες του Δημοκρατικού Τόξου να συγκλίνουν επί της αρχής, παρά τις επιμέρους διαφωνίες. Παραφωνία η στάση ακροδεξιών Βουλευτών που αντιδρούν στη νομοθέτηση θεωρώντας την παρέμβαση στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών, ενώ o Γερμανός Nicolaus FEST (AfD) μέλος της ομάδας ID μίλησε για «Αριστερούς Φασίστες», προκαλώντας την αντίδραση του Κώστα Αρβανίτη
Η Οδηγία αναγνωρίζει την ανάγκη διαμόρφωσης κανόνων ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην Ένωση αμείβονται με επαρκείς μισθούς. Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης επεσήμανε πως ο κατώτατος μισθός εκτός από επαρκής πρέπει να είναι και «δίκαιος» και κατά τη διαμόρφωσή του να συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες όπως η φορολόγηση και το κόστος ζωής.
Σκοπός της Οδηγίας για τον κατώτατο μισθό πρέπει να είναι η ανοδική κοινωνική σύγκλιση.
Για την Ευρώπη της ευημερίας της Δημοκρατίας και της δικαιης ανάπτυξης, είναι προϋπόθεση να μην συμπιέζονται οι μισθοί. Ούτε να περιορίζονται οι θέσεις εργασίας ή να επεκτείνονται τα ωράρια για να αυξάνονται τα κέρδη επιχειρήσεων.
Στη χώρα μου την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Αρβανίτης, όπως και σε άλλες χώρες της Ένωσης που πέρασαν οικονομική κρίση οι πολιτικές της τρόικας επέβαλαν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την μείωση των μισθών και δυστυχώς ακόμα μέχρι και σήμερα οι μισθοί δεν έχουν αποκατασταθεί. Πρέπει λοιπόν με την παρούσα οδηγία να διεκδικήσουμε όχι μονο προστασία των μισθών από εδώ και στο εξής αλλά αποκατάσταση του στις χώρες που δεχθήκανε μεγάλο πλήγμα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων ετών.
Υπογραμμίστηκε ταυτόχρονα η αναγκαιότητα να προστατευτούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διατάξεις νόμων στα κράτη-μέλη που ισχύουν ήδη. Η παρούσα οδηγία θα πρέπει να λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις συμπληρωματικά παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενισχύοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και διευκολύνοντας την κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Επιχειρήσεις που δεν προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και το Δίκαιο της Ε.Ε. θα πρέπει να αποκλείονται από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ένωσης.
Μπορείτε να δείτε το link της γνωμοδότησης