6 Απρ 2021

Σε γραμμή Σαμαρά ο Α. Λοβέρδος - Δυο κόσμοι στο ΚΙΝΑΛ


Άννα Γκρίτζη

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, τομεάρχης Εξωτερικών, με το σκάνδαλο Φουρθιώτη σε πλήρη εξέλιξη και το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, βρήκε τη στιγμή να εκφράσει την αγωνία του...


για τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, σημειώνει, ότι «εάν δεν υπάρχουν αποτελέσματα, τότε η κριτική που ασκείται, σε εκείνους που υπέγραψαν και κύρωσαν τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα χάρισε το όνομα στους γείτονές της και μετά αδιαφόρησε για τα υπόλοιπα θέματα είναι βάσιμη».

Τα ερωτήματα που θέτει ο Α. Λοβέρδος προς τον Ν. Δένδια είναι τα εξής:

   * Η Ελλάδα ενασκεί τον δέοντα έλεγχο για την τήρηση των συμπεφωνημένων;

   * Υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένα αποτελέσματα;

   * Με βάση τη μέχρι τώρα εφαρμογή της Συμφωνίας προκύπτουν ωφέλειες για τη χώρα μας; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

   * Η κριτική που ασκείται τόσο στην προηγούμενη όσο και στη δική σας κυβέρνηση, πως υπεγράφη, κυρώθηκε και επικυρώθηκε η συμφωνία και έκτοτε η ηγεσία της χώρας αδιαφορεί για την εφαρμογή της, αφού όμως «έδωσε» το όνομα, είναι ανυπόστατη;

   * Επειδή το υπουργείο Εξωτερικών είναι αρμόδιο για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας, πώς εξηγείτε το γεγονός, ότι ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικώς η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής;

Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αυτή είναι μια ερώτηση, που άνετα θα μπορούσε να καταθέσει βουλευτής του στενού κύκλου του Αντώνη Σαμαρά, αν ήθελε να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ, ειδικά ενόψει της προγραμματισμένης για το τέλος του μήνα κύρωσης των μνημονίων που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία έχει προαναγγείλει, ότι δεν θα υπερψηφίσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Έτσι κι αλλιώς οι ερωτήσεις που κατατίθενται στη Βουλή, ενέχουν εμμέσως και την απάντηση. Όπως συμβαίνει, με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και η οποία θα απαντηθεί την Παρασκευή, για την αστυνομική προστασία που δόθηκε στον Μένιο Φουρθιώτη.

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ήδη πολιτικό γεγονός. Ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε, ότι περιμένει με ενδιαφέρον τις απαντήσεις που θα δοθούν, σπάζοντας την άτυπη συμφωνία σιωπής στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος γύρω από το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Αλλού ο Λοβέρδος, αλλού ο Καμίνης. Σαν ξένοι στο ίδιο κόμμα. Ο εσωτερικός διχασμός στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, όπως όλα δείχνουν, μόνο θα βαθαίνει, όσο πλησιάζει η ώρα των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία.

Η Φ. Γεννηματά επιμένει, να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση παρά τις πιέσεις που δέχεται.

Σήμερα ο γγ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, από τους στενότερους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, να καλέσει κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, για να παρακολουθήσουν την ενημέρωση για το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης μέσω twitter επέκρινε την έλλειψη ενημέρωσης των κομμάτων και των παραγωγικών φορέων πριν την κατάρτιση του σχεδίου, ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ζέφη Δημαδάμα σημείωσε, ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεσμεύει τη χώρα σε χρονικό ορίζοντα πολύ πέρα από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και επομένως όφειλαν να κάνουν διάλογο και να επιδιώξουν συναινέσεις. Αυτή την παρατήρηση την έχει κάνει και η τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Εφη Αχτσιόγλου.


tvxs.gr