Μαρίνα Αλεξανδρή
Η «αποσυμπίεση» ανατρέπεται, πριν περάσουν δύο 24ωρα από την ανακοίνωσή της και το άνοιγμα της αγοράς (το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετονόμασε σε «αναπροσαρμογή...
δραστηριοτήτων» στην Βουλή) ακυρώνεται τουλάχιστον κατά το ήμισυ εν μέσω ρήξης κυβέρνησης και επιτροπής επιδημιολόγων.Η επιτροπή Τσιόδρα, σε μια έκτακτη όσο και τεταμένη συνεδρίαση, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, έβαλε φρένο αργά χθες το βράδυ στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε τρεις περιοχές, που κρίνονται ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά – την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαϊα.
Για τις συγκεκριμένες περιοχές οι επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν, και δη με ιδιαίτερη ένταση, δύο απαγορευτικά: Να μην ανοίξουν τα καταστήματα από την Δευτέρα και να μην απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ παράλληλα ζήτησαν, να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ στους χώρους εργασίας. Το πρωί του Σαββάτου υπήρξε νέα ανατροπή στην ανατροπή, καθώς ανακοινώθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πως το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει, αλλά οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα απελευθερωθούν με τον κωδικό «6», όπως είχε ανακοινωθεί.
Κατά τις πληροφορίες, σημαντικός αριθμός μελών της επιτροπής έβαλε ξανά στο τραπέζι θέμα μη επαναλειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του Αδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε ισχυρές αντιρρήσεις και στο απαγορευτικό για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαϊα, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά εκτίθενται, ενώ αντιθέτως ο Βασίλης Κικίλιας τάχθηκε με την πλευρά των επιδημιολόγων και στήριξε την θέση, ότι η υγειονομική προτεραιότητα προηγείται όλων των άλλων.
Τελικά, και μετά από έντονη και φορτισμένη συζήτηση η επιτροπή δέχθηκε, να περιοριστεί το απόλυτο «λουκέτο», μόνον στις τρεις περιοχές που προκαλούν και την μεγαλύτερη ανησυχία, η υπόθεση της Αττικής όμως δεν θεωρείται ότι έχει κλείσει και το μήνυμα που εκπέμπεται από τους επιδημιολόγους είναι, πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου στο λεκανοπέδιο τελεί, ανά πάσα στιγμή, υπό την πλήρη αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Επ’ αυτού είναι ενδεικτικές και οι δηλώσεις που έκανε το βράδυ στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης, επιχειρώντας να μεταθέσει ξανά την ευθύνη σε πολίτες και επιχειρηματίες και προειδοποιώντας ότι το εμπόριο μπορεί να ξανακλείσει: «Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα», είπε, «τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. Πρέπει να τηρηθούν το ραντεβού, το τρίωρο, το sms. Εάν δεν τηρηθούν, θα έχουμε πρόβλημα».
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται πλήρως, ότι οι αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι αμιγώς πολιτικές, ενώ η σχέση κυβέρνησης και επιτροπής κινείται εμφανώς σε τροχιά σύγκρουσης και ρήξης.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδειασε ανοιχτά χθες τους επιδημιολόγους στην Βουλή, δηλώνοντας ότι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων ήταν λανθασμένο μέτρο, με το οποίο ο ίδιος διαφωνούσε και χρεώνοντάς το στην επιτροπή Τσιόδρα. Είχε προηγηθεί το επίσης δημόσιο άδειασμα από τον Αδωνι Γεωργιάδη, που εγκάλεσε την επιτροπή, γιατί δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία και των κέντρων αισθητικής.
Μεταξύ των επιδημιολόγων η δυσφορία γι αυτές τις δηλώσεις ήταν έντονη και εκφράστηκε και στην χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση, μαζί με την καθαρή τοποθέτηση αρκετών εκ των λοιμωξιολόγων ότι δεν πρόκειται να καλύψουν επιστημονικά αποφάσεις, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.
Η θέση αυτή αναμένεται να δοκιμαστεί καίρια τις επόμενες μέρες, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, να επιμείνει στον σχεδιασμό και για επαναλειτουργία των σχολείων από τις 12 Απριλίου, την ώρα που δεν υπάρχει ούτε μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στην Αττική και που στην Θεσσαλονίκη η πληρότητα φθάνει στο 90% και το ιϊκό φορτίο εμφανίζει αύξηση 25% μέσα σε μία εβδομάδα.