18 Απρ 2021

Ποιο το πλάνο για τον εναλλακτικό τουρισμό της Ερμιονίδας που κατέθεσε στην υφ. Τουρισμού η αντιδήμαρχος Α. Λούμη


 Ύστερα από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε  μαζί με τον Δήμαρχο κ. Γεωργόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και τους συνεργάτες της, για τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού στον Δήμο Ερμιονίδας,η αρμόδια αντιδήμαρχος  κατέθεσε το παρακάτω  υπόμνημα ..

 

"Όπως φυσικά  γνωρίζετε, η υγειονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη  προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό που αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγική δραστηριότητα για τη χώρα μας αλλά και το Δήμο μας.

Ο Δήμος Ερμιονίδας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας λόγω της φυσικής ομορφιάς του τοπίου και του γεγονότος ότι βρίσκεται κοντά στην Αθήνα.

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός πλάνου  που να είναι προσαρμοσμένο στα δικά μας δεδομένα,  ώστε να κρατηθεί όρθια η τοπική οικονομία και να στηριχθούν οι  επαγγελματίες  του τουρισμού.

Η Ερμιονίδα διαθέτει τον σπάνιο συνδυασμό ήλιου, θάλασσας και βουνού και η ανάδειξή της ως ιδανικού προορισμού για όλες τις εποχές του χρόνου και για κάθε γούστο , πλέον επιβάλλεται.

 Είναι γνωστό ότι η Ερμιονίδα μας,  έχει μια ιδιαίτερη   «τουριστική  ταυτότητα», την οποία  

πρέπει να προβάλλουμε.

Οι  μεγάλες σε μήκος παραλίες μας,  δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη θάλασσα χιλιάδες επισκέπτες κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας που προβλέπονται.

Οι περιοχές φυσικού κάλλους που διαθέτουμε δίνουν τη δυνατότητα για επισκέψεις, περιπάτους και διαδρομές χωρίς συνωστισμό και κοντά στον καθαρό αέρα και τη φύση.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν άμεσες ετοιμασίες και αναπροσαρμογή στρατηγικών, προσαρμοσμένων στις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της  περιοχής μας.

 Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή  μας έχει ανάγκη καθοδήγησης τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και στο επίπεδο των επαγγελματιών τουρισμού και εστίασης για τη διαχείριση της κρίσης. Εμείς δεν είμαστε ειδικοί.

Χρειαζόμαστε την καθοδήγηση των ειδικών, ώστε:

1. Να εκπέμψουμε  το μήνυμα της ασφάλειας σε επίπεδο Δήμου αλλά και επιχειρήσεων αποτελώντας προορισμό πρότυπο ασφάλειας και φιλοξενίας οπού τηρούνται τα μέτρα κατά γράμμα.

2. Να εκμεταλλευτούμε  τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σύμφωνα με τις τάσεις του ταξιδιωτικού κοινού, δηλαδή  την ανάπτυξη του εσωτερικού και του οδικού τουρισμού,  σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρονται για δραστηριότητες στη φύση.

3. Να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και καθοδήγηση του Δήμου και των επαγγελματιών καθώς και εκπαίδευση στα δεδομένα που δημιουργούνται.

κα Υφυπουργέ,

σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, σας παραθέτω τις τρεις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, πάνω στις οποίες θα θέλαμε να εργαστούμε και να προβάλουμε. Αυτές είναι ο Αναρριχητικός Τουρισμός, ο Καταδυτικός και η Γαστρονομία.

Αναρριχητικός Τουρισμός

Το φαράγγι Καταφύκι βρίσκεται 5-6 χλμ βορειοδυτικά της Ερμιόνης. Το φαράγγι είναι γεμάτο πεύκα, δάφνες, λυγαριές και μυρτιές. Το μικρό μονοπάτι ήταν ένας από τους αρχαίους δρόμους που ένωνε τον Μάσητα με την Ερμιόνη. Στην έξοδο του φαραγγιού με την Ερμιόνη υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα, χτισμένο το 1740,διατηρητέο μνημείο μεταβυζαντινών χρόνων.

Εκτός από την αναρρίχηση, προσφέρεται και για ένα πολύ όμορφο περπάτημα ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Αν το ξεκινήσετε από το αναρριχητικό πεδίο θα βρείτε στο δρόμο σας ένα παλιό ιστορικό γεφύρι και θα καταλήξετε στο χωριό Φούρνοι. Εναλλακτικά μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο κοντά στους Φούρνους και να πάρετε το μονοπάτι για να φτάσετε στο πεδίο. Ο περιβαλλοντικός σύλλογος Φούρνων με τις ενέργειες του ''έσωσε'' το Καταφύκι, γιατί χωρίς αυτούς σήμερα θα ήταν δημόσιος δρόμος. Μετά από απόφαση του ΣτΕ 772/1992, το φαράγγι προστατεύεται ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και καταφύγιο άγριας ζωής.

Το πέτρωμα είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας. Η αναρρίχηση γίνεται κυρίως σε πλάκες. Στο πεδίο μπορούν να σκαρφαλώσουν και νέοι αναρριχητές καθώς υπάρχουν αρκετά εύκολες διαδρομές. O προσανατολισμός του πεδίου είναι βορειοανατολικός επειδή όμως βρίσκεται μέσα στο φαράγγι μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει όλο το χρόνο. Το χειμώνα ο ήλιος δεν το βλέπει σχεδόν καθόλου ενώ το καλοκαίρι το πεδίο βρίσκεται στη σκιά μετά τη μία το μεσημέρι.

Ο αναρριχητικός τουρισμός στην Ερμιονίδα μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε σταθερή πηγή εισοδήματος για την τοπική κοινωνία και αποτελεί  ίσως την αντιπροσωπευτικότερη μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα και σίγουρα τη ταχύτερα αναπτυσσόμενη, που στηρίζει την αειφορία και τις βιώσιμες πρακτικές σε κάθε περιοχή που συναντάται.

Επίσης, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, αν σκεφτούμε ότι η αναρρίχηση, πέρα από όσους ασχολούνται με αυτή ως τουρισμό περιπέτειας, εντάχθηκε και στα Ολυμπιακά αθλήματα και τα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όχι μόνο για τη διεξαγωγή αγώνων, αλλά και για την προετοιμασία αθλητών.

Από εσάς ζητάμε τις κατευθύνσεις σας για την διαμόρφωση ενός σχεδίου marketing για την προώθηση του αναρριχητικού τουρισμού στο πλαίσιο της βιώσιμης στο Φαράγγι Καταφύκι στην Ερμιονίδα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Καταδυτικός Τουρισμός

Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα του θαλάσσιου τουρισμού με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας. Αφορά ένα αρκετά μεγάλο σύνολο ατόμων το οποίο αποτελείται από τουρίστες  με ένα κοινό ενδιαφέρον, την εξερεύνηση του βυθού των θαλασσών.  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ποιοτική μορφή τουρισμού επειδή ελκύει ως επί το πλείστον άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου αλλά και υψηλότερου εισοδήματος. Αυτό  σημαίνει ότι διαθέτουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των διακοπών τους.

 Με βάση Διεθνείς μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι δύτες Παγκοσμίως  εκ των οποίων τα πέντε είναι ευρωπαίοι σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (World Tourism Organization ). Από τους ενεργούς δύτες απαριθμούνται περίπου 1,5 εκ. οι οποίοι πραγματοποιούν ένα ταξίδι κάθε χρόνο κάνοντας  έως 10 διανυκτερεύσεις σε μακρινούς προορισμούς  δαπανώντας σημαντικά ποσά. Για τους ανθρώπους αυτούς αποτελεί ένα ιδιαίτερα ακριβό χόμπι για το οποίο είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν όσα χρήματα  χρειαστεί προκειμένου να το απολαύσουν. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο χόμπι αφορά ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το εξασκήσουν. 

Η Ερμιονίδα προσφέρεται για αυτό το είδος εναλλακτικού τουρισμού καθώς περιβάλλεται από θάλασσα με αξιόλογο βυθό, διαθέτει τρία λιμάνια και οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν τις καταδύσεις όλο το χρόνο. Εμείς ενδιαφερόμαστε για την κατασκευή ενός καταδυτικού πάρκου με φορέα διαχείρισης τον Δήμο Ερμιονίδας. Έχουμε την πρόθεση να συντάξουμε τον φάκελο με την χρηματοδότηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας και να τον καταθέσουμε στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ προς αδειοδότηση. Και εκεί ακριβώς χρειαζόμαστε την βοήθειά σας. Να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δυστυχώς είναι αρκετές.

Γαστρονομικός Τουρισμός

Οραματιζόμαστε ένα εγχείρημα να γνωρίσουμε την Ερμιονίδα μέσα από την ματιά της Γαστρονομίας και να αναδείξουμε τους Ερμιονιδείς που δημιουργούν στον τομέα αυτό.

Η τοπική κουζίνα στηρίζεται στα αγνά προϊόντα της γης της Ερμιονίδας, με βασικό συστατικό το παρθένο ελαιόλαδο. Μάλιστα, το λάδι Κρανιδίου είναι πολυβραβευμένο, λόγω της άριστης γεύσης και του ιδιαίτερου αρώματός του. 

Το αρωματικό ρόδι αποτελεί προϊόν ΠΟΠ του τόπου, που μαζί με το αγνό μέλι αλλά και το χαρούπι αποτελούν βασικά εδέσματα στο πρωινό των ντόπιων. Σημαντική «συμμετοχή» στη διατροφή έχει το κρέας, από κοπάδια αιγοπροβάτων που βόσκουν στο Μεγαλοβούνι και τις Αδέρες, που συνοδεύεται με τις μοναδικές ποικιλίες κρασιού Ροκανιάρης και Σκλάβος, αποκλειστικής παραγωγής Κρανιδίου. Εξαιρετικής ποιότητας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με διάσημη την πικάντικη φέτα και τη βουτυρωμένη γραβιέρα.

Αμιγώς θαλασσινός τόπος, η ελεύθερη αλιεία στην Ερμιονίδα προσφέρει πολλά φρέσκα ψάρια, ενώ στις ιχθυοκαλλιέργειες τον πρώτο λόγο έχουν τα λαυράκια και οι τσιπούρες.

Στην κατηγορία των θαλασσινών, ονομαστές είναι οι γαρίδες Κοιλάδας, που ψαρεύονται σε 300μ. βάθος και ξεχωρίζουν για το έντονο κόκκινο χρώμα και το μέγεθός τους (μέχρι 13 εκ.), και οι περίφημες πορφύρες, όστρακα που κατά την αρχαιότητα έδιναν το άλικο χρώμα στους βασιλικούς χιτώνες. Οι ντόπιοι ψαράδες, μάλιστα, τις βράζουν και τις τρώνε σαν μεζέ στην πιο απλή τους μορφή.

Σε μικρές παραδοσιακές οικοτεχνίες θα βρείτε χειροποίητες «γκόγκες», τα ονομαστά ζυμαρικά της Αργολίδας που μοιάζουν με κοχύλια, αλλά και μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από τα φημισμένα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται στον αργολικό κάμπο.

Στόχος μας είναι η καταγραφή και η ανάδειξη της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς της Ερμιονίδας και η σύνδεση του τουρισμού με τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.

κα Υφυπουργέ,

ελπίζουμε στην πολύτιμη βοήθειά σας για ένα κοινό στόχο, την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού στην φιλόξενη Ερμιονίδα με απώτερο σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

H Αντιδήμαρχος

Τουρισμού

Λούμη  Γιαννικοπούλου Αγγελική