Τάσος Παππάς
Η σχέση της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία με την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αρμονική είναι. Με εξαίρεση την πρώτη φάση όταν η κυβέρνηση (όλες οι κυβερνήσεις) ήταν σε πανικό και άκουγε με θρησκευτική ευλάβεια τις εισηγήσεις της επιτροπής και ακολουθούσε με συνέπεια τις προτάσεις της, η συνέχεια δεν ήταν καλή.
Με το που πέρασε το πρώτο κύμα ξεκίνησαν τα φάλτσα. Ανοιξε όπως όπως τον τουρισμό το καλοκαίρι, παρά τις επιφυλάξεις και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Τις συνέπειες αυτής της τσαπατσουλιάς τις είδαμε λίγο μετά. Δεν άκουσαν οι αρμόδιοι υπουργοί τις ανησυχίες των ειδικών για τον συνωστισμό στις εκδηλώσεις για τη γιορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και η πόλη πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα.
Οι λοιμωξιολόγοι πίεζαν για τη λήψη μέτρων, ώστε να μην υπάρχει στριμωξίδι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού έλεγε, ότι δεν κολλάει ο κορονοϊός στα λεωφορεία και στο μετρό. Η ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής για συνταγογράφηση των τεστ απορρίφθηκε από την κυβέρνηση για οικονομικούς λόγους, όπως αποκάλυψε μέλος της επιτροπής.
Επιστήμονες υπεράνω υποψίας για ροπή προς τον αριστερισμό (αντιθέτως είναι εκλεγμένοι στα συνδικαλιστικά όργανα με την υποστήριξη της Δεξιάς) δεν έχουν σταματήσει να ζητούν από την κυβέρνηση, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή σφυρίζει αδιάφορα. Και στη χειρότερη περίπτωση ψεύδεται ασυστόλως, παρουσιάζοντας πλασματικά νούμερα για να μην ακυρωθεί το αφήγημά της, που συνοψίζεται στη φράση «είμαστε οι καλύτεροι στην Ευρώπη, ευτυχώς που διοικούμε εμείς την Ελλάδα».
Εχουν φρακάρει οι ΜΕΘ, αλλά η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη, γιατί έχουμε λιγότερους νεκρούς συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. Οποτε τα μεγέθη είναι ευνοϊκά, τα πλασάρει με τυμπανοκρουσίες για να καθησυχάσει τους πολίτες και να αυτοαποθεωθεί. Οποτε είναι αρνητικά και ανησυχητικά, τα κρύβει επιμελώς και κατηγορεί για λαϊκισμό όσους κάνουν κριτική - κόμματα, συνδικάτα, επιστήμονες.
Ακόμη και συντηρητικοί παράγοντες της δημόσιας ζωής προτείνουν επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά η κυβέρνηση τους υποψιάζεται, ότι έχουν νταραβέρια με τον ΣΥΡΙΖΑ και αλλάζει κουβέντα. Στην προσπάθειά της να εξευμενίσει τους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες άνοιγε και έκλεινε την αγορά μέρα παρά μέρα, προκαλώντας σύγχυση στην κοινωνία και οργή στους επιχειρηματίες.
Επιστρατεύτηκε ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, για να πείσει την επιτροπή, να δώσει το πράσινο φως και να χαλαρώσει η επιτήρηση, αλλά δεν επρόκειτο για προσπάθεια πειθούς, έμοιαζε με τελεσίγραφο. Δεν άρεσε στον υπουργό Ανάπτυξης η απόφαση να μην ανοίξουν τα ινστιτούτα αισθητικής, έσπασε αμέσως το εμπάργκο που είχε επιβάλει στον εαυτό του, βγήκε στα κανάλια και επιτέθηκε στους ειδικούς, αφήνοντας χυδαίους υπαινιγμούς για συντεχνιασμό και συναλλαγές οικονομικού χαρακτήρα.
Ζητούν εδώ και καιρό όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αρκετά μέλη της επιτροπής να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων, για να δούμε τι έχουν προτείνει οι ειδικοί και πώς έχουν απαντήσει τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά το μέγαρο Μαξίμου αντιστέκεται σθεναρά με επιχειρήματα της πλάκας. Προφανώς κάτι έχει να κρύψει. Προφανώς φοβάται, μήπως εκτεθεί.
Οσο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης κινούνταν στη λογική «πετάει ο γάιδαρος», όσο υπήρχαν επιστήμονες που προσφέρονταν να παίξουν τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο κάποιοι δημοσκόποι έβλεπαν την πραγματικότητα με πατομπούκαλα, η κατάσταση ήταν σχετικά ελεγχόμενη. Σήμερα που οι αντιδράσεις πυκνώνουν και δεν μπορούν ούτε τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να σιωπήσουν, ούτε τα γκάλοπ να καλλωπίσουν την εικόνα, η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει τις δικές της ευθύνες στις πλάτες των ειδικών. Ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους. Κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ότι αυτή αποφασίζει, όχι οι εμπειρογνώμονες. Πρωθυπουργός είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οχι ο Σωτ. Τσιόδρας.
Ανάγωγα
Είπε ο κ. Πέτσας για τους συγκεντρωμένους που τον αποδοκίμαζαν στην Πάτρα: «Το διεκδικητικό πλαίσιο είναι πολύ ευρύ, ένας τρόπος διεκδίκησης είναι οι συγκεντρώσεις και τους παρακαλώ να δουν μέχρι το Πάσχα, το διεκδικητικό πλαίσιο να προωθείται με άλλους τρόπους και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις». Eχει η κυβέρνηση κάποια ιδέα; Μήπως τα μπινελίκια εντός της οικίας; Μήπως την αυτοπυρπόληση στις κεντρικές πλατείες (ένας ένας όμως για να μην έχουμε συνωστισμό); Ας δώσουν έναν κατάλογο με τις προτιμήσεις τους…
efsyn.gr