Στην επιλογή των τεστ στο σπίτι (self-tests) καταφεύγει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει, ότι προχωρά στη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ με σκοπό να αναχαιτίσει την έξαρση της νόσου Covid-19. Υπενθυμίζεται, ότι...
η διεξαγωγή στοχευμένων, συστηματικών και μαζικών ελέγχων κυρίως στις εστίες υπερμετάδοσης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη εν καιρώ πανδημίας, κάτι που έχουν επισημάνει επανειλημμένως τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να κωφεύουν επιδεικτικά μέχρι σήμερα).Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, τα εν λόγω τεστ είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (κανένα από τα self-test που κυκλοφορούν στην αγορά της Ε.Ε. δεν διαθέτει σήμανση CE, ενώ απαιτείται επανέλεγχος με μοριακό τεστ), ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαγωνιστική διαδικασία. Επίσης, παραμένουν ακόμα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της διαδικασίας, καθώς και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απέφυγε να προχωρήσει στις απαραίτητες διευκρινίσεις κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής.
Υπόλογοι οι... πολίτες
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κυριότερο είναι, ότι με το πυροτέχνημα των self-tests οι κυβερνώντες επιλέγουν (για ακόμα μια φορά), να μετακυλήσουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, προς τους πολίτες , οι οποίοι τελικά μετατρέπονται ως οι κύριοι υπεύθυνοι για την εξάπλωση της πανδημίας: και συνεπώς είναι εκείνοι, που θα... «λογοδοτήσουν» σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά.
Το γεγονός αυτό μαρτυρά, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να προχωρά χωρίς ουσιαστικά κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της νόσου, η οποία καταγράφει έξαρση, με απανωτά ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων, ωθώντας στα όριά τους, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας.
Κάντε τεστ για να... χαλαρώσουν τα μέτρα
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί δείχνουν, να ποντάρουν στα εν λόγω τεστ, προκειμένου να προβούν στο άνοιγμα της αγοράς και στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις τόσο των επιστημόνων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όσο και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και του Β. Κοντοζαμάνη.
Η συμπληρωματική στρατηγική του self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο, που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε, ότι τα ατομικά τεστ αποτελούν «σημαντικό εργαλείο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης, ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ασθενών, δηλαδή, ανθρώπων που θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες», προσθέτοντας με νόημα ότι «χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα περιμένουμε να μειωθούν τα νέα κρούσματα στις αμέσως επόμενες μέρες και να επιστρέψουμε σε κάποιες δραστηριότητες με ασφάλεια και εκμεταλλευόμενοι και τον καλό καιρό της Ελλάδας».
«Η εκτέλεση των self-tests σε πανελλαδική κλίμακα και με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να συνδράμει στον περιορισμό της επιδημίας και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο, που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι θα μας ενδυναμώσει ενεργητικά πια τον καθένα μας στο να συμμετέχουμε στον έλεγχο της πανδημίας», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, επενδύοντας κι αυτός στα περί ύψιστης σπουδαιότητας των ελέγχων αυτών, με την ευθύνη πάντα στον πολίτη.
«Κάνοντας τεστ μία φορά την εβδομάδα, έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και τη μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», υποστήριξε και ο κ. Κοντοζαμάνης, περνώντας κι αυτός με τη σειρά του το μήνυμα προς τους πολίτες της χώρας.
πηγή: efsyn.gr